Fotograaf weigert prijs Faunabescherming

Redactie 528 0
Fotograaf Catrinus van der Veen uit Herbaijum weigert een prijs van 1000 euro, uitgereikt door de Faunabescherming. De anti-jachtorganisatie beloonde hem voor zijn foto's van de vossenjacht, maar de fotograaf blijkt de foto niet eens ingezonden te hebben.

Catrinus van der Veen is werkzaam als fotograaf bij de Leeuwarder Courant. Vorig jaar mei maakte hij foto's van de vossenjacht, waarvan publicatie volgde in de krant. Zonder dat van der Veen zijn foto instuurde voor de fotowedstrijd werd de gepubliceerde foto uitgeroepen tot winnaar.


De betreffende foto, © Catrinus van der Veen

De Faunabescherming had eerder opgeroepen om beelden in te sturen van de vossenjacht. De jury, onder andere bestaande uit Harm Niesen van De Faunabescherming en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, vond geen van de inzendingen aan de criteria voldoen en besloot de vorig jaar gepubliceerde foto uit te roepen tot winnaar. Volgens De Faunabescherming geeft de foto "een duidelijk beeld van de massale jacht op vossenwelpjes die elk voorjaar in Nederland losbarst, buiten het zicht van het grote publiek".

Van der Veen zegt een tijd geleden benaderd te zijn geweest met de vraag of hij zijn foto's in wou sturen. Dat heeft hij geweigerd. De fotograaf wil nu dan ook niets weten van de prijs en heeft de beloning geweigerd. "Ik stean prinsipieel neutraal yn de diskusje oer de jacht. Mei dizze priis wol ik absolĂșt neat te meitsjen ha.'', zo luid de reactie van de fotograaf op de website van de krant. Vrij vertaald zegt hij daarmee principieel neutraal te staan in de discussie over de jacht en zodoende niets met deze prijs te maken wil hebben.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie