Fotograaf Souvid Datta geeft leugens en knip en plakwerk toe

Fotograaf Souvid Datta geeft leugens en knip en plakwerk toe

Jasper van Bladel 1934 1
Een deel van het werk van de award-winnende fotograaf Souvid Datta is gebaseerd op leugens en knip en plakwerk uit het werk van andere fotografen, dat geeft Datta toe nadat er in de afgelopen week ophef was ontstaan over een bepaalde foto van hem waarin op de achtergrond een vrouw te zien is in exact dezelfde pose als in een foto van Mary Ellen Mark.

De vrouw die links op de achtergrond in een van de foto’s van Souvid Datta is te zien, is geknipt en geplakt vanuit een foto uit 1978 gemaakt door Mary Ellen Mark. Een kenner van het werk van Mary Ellen Mark viel dat recent op en kwam daarmee naar buiten in een artikel op Petapixel. De vrouw is één-op-één overgenomen uit de oude foto en opnieuw gebruikt in het werk van Datta.

Datta is een jonge en ambitieuze fotojournalist die in recente jaren veel prijzen heeft gewonnen. Zo won hij onder andere een Getty Images Editorial Grant, een Alexia Foundation award, de Visura Photojournalism Grant en de LensCulture/Magnum Photos award.

Dit is de bewuste foto van Datta. Links uit het midden is een vrouw te zien wat moeilijk kijkt en haar arm strekt, dat deel van de foto komt dus uit een oude foto van Mary Ellen Mark. Foto: Souvid Datta

Toegegeven

Het was wachten op een reactie van de fotograaf en nu heeft hij in een exclusief interview met Time opgebiecht dat hij inderdaad plagiaat heeft gepleegd en willens en wetens gelogen heeft over de vrouw in zijn foto. Ook geeft hij toe dat hij in een bepaalde periode wel vaker dit soort zaken deed en zijn foto’s verrijkte met delen uit foto’s van andere fotografen. Ook heeft hij in die tijd, enkele jaren terug, foto’s van andere fotografen gedeeld terwijl hij deed alsof het zijn eigen werk was. Een doodzonde.

Datta zegt dat zijn geloofwaardigheid een enorme dreun heeft gekregen en dat het moeilijk zal zijn om in een wereld waarin juist die geloofwaardigheid enorm belangrijk is, zijn werk te blijven doen. De verschillende organisatie die hem in het verleden prijzen hebben toegekend zijn aan het bekijken wat ze daarmee gaan doen, want ook zij zijn geschokt door de recente ontwikkelingen rondom het werk van Souvid Datta.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van sled9e

Dat is wel weer erg radicaal, maar het is wel een hufter streek.