Fotograaf Simon E. Smit (98) overleden

jesse kraal 3066 0
Fotograaf Simon E. Smit, bekend om zijn foto van (toen nog) prinses Juliana en haar kersverse verloofde Bernard op een tandam, is in Den Haag overleden. Tweemaal won de fotograaf de Zilveren Camera, in 1955 en 1957.

Smit begon zijn carrière in de jaren '30 van de vorige eeuw bij een persbureau, later zou hij bij twee kranten werkzaam zijn. In 1955 wint hij de Zilveren Camera met een foto van twee nonnen die vanaf het kloosterdak de Taptoe Delft aan het bekijken waren. In 1957 wint hij nogmaals met een foto van een blinde man die uit het water wordt gered. Grappig detail: kort daarvoor had de blinde man aan Smit de weg gevraagd.

Smit word geroemd om zijn manier van werken. Hij zocht het nieuws zelf, gewoon op straat, in plaats van alleen op meldingen af te gaan. In januari 2009 wordt Smit geïnterviewd door Nova, naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Zilveren Camera. Dat interview is op de website van Nova nog te bekijken (vanaf 9:13). Simon E. Smit is 98 jaar geworden.

Bron: NOS / ANP

SMit
Simon E. Smit

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse