Fotograaf Saul Leiter (89) overleden

Fotograaf Saul Leiter (89) overleden

jesse kraal 2441 2
26 November is in New York op 89-jarige leeftijd fotograaf en schilder Saul Leiter overleden. Leiter werd bekend met zijn modefoto's, maar sinds zijn monografie 'Early Color' in 2006 uitkwam is hij wellicht nog bekender om zijn prachtige kleurendia's van New York in lang vervlogen tijden.

Als Saul Leiter op 23-jarige leeftijd zijn studio theologie stop en naar New York verhuist om kunstenaar te worden, komt hij al snel in aanraking met fotografie. Hij werkt zich op tot gerenommeerd modefotograaf, maar maakt ondertussen ook het nodige vrije werk. Zo selecteert Edward Steichen in 1953 enkele van zijn zwart-witfoto's voor een tentoonstelling in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

Al vanaf 1948 experimenteert Leiter ook met kleur. Deze foto's brengt hij echter niet naar buiten en ze blijven lang zelfs voor de meeste vrienden en familie onbekend. Pas wanneer in 2006 Steidl het boek 'Saul leiter, Early Color' uitgeeft, worden deze foto's publiekelijk bekend. Het zorgt voor een ware opleving in de interesse in Leiters werk. Zo was er van december 2011 tot en met maart 2012 ook een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Saul Leiter is 89 jaar geworden. Wie meer wil weten over Leiter: Fade and Blurred publiceerde vorig jaar een mooi en rijk geïllustreerd artikel over de fotograaf.

Saul Leiter
Foto ┬ę Saul Leiter

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van tom tulen

fantastische fotograaf, foto's met beweging en liefde, ga hem nooit vergeten....

afbeelding van roelj

Ik heb zijn werk pas een paar jaar geleden leren kennen, Early Color inderdaad, prachtig.