Fotograaf Malcolm Browne overleden

jesse kraal 2382 0
Ook al doet de naam Malcolm Browne wellicht niet direct een belletje bij je rinkelen, de kans is groot dat je zijn meest bekende foto direct herkent. In 1963 fotografeerde hij de zelfverbranding van een boeddhistische monnik. Browne overleed 27 augustus aan de gevolgen van Parkinson.

Op 11 juni 1963 is Malcolm Browne als enige westerse fotograaf voor AP aanwezig bij een zorgvuldig gepland 'evenement'. De vooraf aangekondigde 'speciale gebeurtenis' blijkt de zelfverbranding te zijn van de boeddhistische monnik Thich Quang Duc voor de ambasade van Cambodja in Saigon (tegenwoordig Ho Chi Min,Vietnam). Daarmee wilde hij aandacht geven aan de politieke situatie in zijn land.

Browne
Wellicht één van de bekendste foto's ter wereld, de monnik die zichzelf in brand zet uit protest.

Impact

Hoewel sommige kranten de foto van Browne te gruwelijk vonden om te plaatsen, blijkt de foto een grote impact te hebben op de manier waarop Amerika omgaat met de boeddhistische crisis in Zuid-Vietnam. Browne ziet zijn foto daarnaast beloond worden met een Pulitzer-prijs. Nog altijd is de plaat een van de meest iconische en bekendste foto's ter wereld.

Sinds 2000 leed Malcolm Browne aan de ziekte van Parkinson. Maandag 27 augusust 2012 overleed de fotograaf op 81-jarige leeftijd.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse