Fotograaf gebruikt heetwaterbron als 'creatief filter'

Fotograaf gebruikt heetwaterbron als 'creatief filter'

PieterMolenaar 1090 0
Fotograaf Jon Verney maakt gebruik van een wel heel bijzonder procedé om zijn foto's een eigen signatuur mee te geven. Verney gebruikt namelijk heetwaterbronnen om zijn analoge foto's in te ontwikkelen. Dit levert unieke beelden op.

Tegenwoordig zijn diensten als Instagram niet meer weg te denken om digitaal genomen foto's snel even te voorzien van een filter om deze een compleet andere uitstraling te geven, maar fotograaf Jon Verney is altijd gefascineerd geweest door de chemische processen bij de traditionele, analoge fotografie. Door gebruik te maken van heetwaterbronnen heeft hij hieraan zijn eigen draai gegeven.

Procedé

Om tot onderstaande beelden te komen maakt Verney gebruik 4x4"-zwart/wit-fotopapier op basis van een silveremulsie, zoals dat tot en met de jaren 60 voor de komst van de kleurenafdruk hoofdzakelijk in zwang was. In eerste instantie ontwikkelt Verney de foto's op de tradionele wijze in de donkere kamer. Voor het karakteristieke filteruiterlijk van zijn foto's gebruikt de fotograaf een aditioneel ontwikkelprocedé in twee stappen.

Eerst worden de zwart/wit-foto's 'gebleekt' in een bad met kaliumferricyanide. Die vloeistof zorgt ervoor dat de zilveremulsie als het ware weer in een onontwikkelde staat terugkeert. Daarna dompelt Verney de foto's in een natuurlijke heetwaterbronnen voor het tweede deel van het ontwikkelproces. Deze bronnen bevatten onder meer zwavel, ijzer, aluminium en calcium dat zich hecht aan de zilvermoleculen en nieuwe verbindingen vormt. Met als resultaat een bijzonder filtereffect.

Locaties

Verney beperkt zich niet tot een locatie of heetwaterbron. Zo is hij afgereisd naar onder meer IJsland, Wyoming en Californië. Elke heetwaterbron heeft namelijk een andere samenstelling, temperatuur en zuutegraad en dat levert uiteindelijk steeds weer andere effecten op. De locatie maakt daardoor onlosmakelijk onderdeel uit van het eindresultaat. 

© Jon Verney

© Jon Verney

© Jon Verney

© Jon Verney