Fotograaf gebruikt flitsers voor unieke foto stuntvlucht

Fotograaf gebruikt flitsers voor unieke foto stuntvlucht

PieterMolenaar 1795 2
Fotograaf Dan Vojtech heeft een unieke foto gemaakt door twee stuntvliegtuigen van het The Flying Bulls-stuntteam te voorzien van studioflitsers. Op het moment suprême, toen de vliegtuigen boven elkaar vlogen met de cockpits naar elkaar toe, werd vanaf een derde toestel een foto gemaakt waarbij de flitsers op afstand werden bediend.

Fotograaf Dan Vojtech was door The Flying Bulls gevraagd foto's te nemen van het stuntteam in de vlucht en op de grond. Vojtech zag hierbij zijn kans schoon om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan, namelijk flitsers gebruiken in vliegtuigen. 

Voorbereiding

Om de bijzondere foto te kunnen nemen was behoorlijk wat voorbereiding nodig, zo is te lezen bij PetaPixel. Zo moest men eerst een manier vinden om de flitsers op de voorste plek van het Xtreme Air XA42-tweezitstoestel te bevestigen. Ook was goedkeuring nodig van de piloten die verblind konden raken door het afgaan van de flitser. Na het bedenken van de noodprocedures was het tijd om de lucht in te gaan.

 

 

Spiegelvlucht

Om de foto te kunnen nemen moesten de twee stuntvliegtuigen met flitser aan boord in de zogeheten 'spiegelformatie' vliegen, waarbij de twee toestellen slechts een paar meter boven elkaar vliegen met de cockpits naar elkaar toe. Op het juiste moment drukte Vojtech af in het derde toestel dat ernaast vloog. Vojtech gebruikte voor de foto de nieuwe Nikon D5-dslr. 

© Dan Vojtech

© Dan Vojtech

Bekijk meer foto's van het project van Dan Vojtech bij The Flying Bulls op zijn website.

afbeelding van Cardon Jeroen

je ziet toch duidelijk dat het geen reportage flitser is in het begin van het filmpje ?

afbeelding van PieterMolenaar

Ja, uiteraard heb je gelijk. Had wat moeite het filmpje af te spelen op mijn laptop en daardoor niet goed gelet op welke flitsers er daadwerkelijk gebruikt werden. Die zijn inderdaad wel wat krachtiger dan opzetflitsertjes... De laatste zin daarom ook verwijderd.