Fotograaf Charles Breijer overleden

Jesse Kraal 2541
De Nederlandse fotograaf en cineast Charles Breijer is vandaag in zijn woonplaats Hilversum overleden. Breijer werd vooral bekend als fotograaf voor 'De Ondergedoken Camera', een verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Charles Breijer werd op 26 november 1914 in Den Haag geboren. Vanaf 1937 was hij, na verschillende baantjes als dokalaborant, werkzaam als persfotograaf voor De Arbeiderspers. De Duitse bezetters verplichtte iedere journalist zich aan te sluiten bij Verbond van Nederlandsche Journalisten. Beijer sloot zich hier ook bij aan, mede als dekmantel voor zijn werk voor de ondergrondse.

In 1944 sluit Charles Breijer zich aan bij de Amsterdamse verzetsgroep 'De Ondergedoken Camera'. De leden van deze verzetsgroep documenteren in het geheim de Duitse bezetting. Breijers foto's van de ontruiming van de Joodse wijk in Amsterdam zijn uniek. Breijers werk is met name belangrijk omdat hij de verschillende aspecten van de bezetting toont.

In 1947 vertrekt Breijer naar Indonesië, toen nog Nederlands Indië, om als filmer voor regeringsbedrijf Multifilm-Batavia te werken. Later gaat hij zelfstandig aan de slag voor de regering van Indonesië, zoals het land dan al heet.

Tijdens zijn verblijf in Indonesië tussen 1947 en 1949 fotografeert hij ook veel. Niet in opdracht, al hoopte hij wel dat zijn foto's bij terugkomst voldoende interessant zouden zijn voor publicatie. Helaas bleef de interesse uit. De foto's zijn tegenwoordig van grote waarde omdat ze niet het beleid van de Nederlandse regering tonen. In plaats daarvan geven ze goed de gespannen sfeer weer van de laatste koloniale jaren.

Vanaf 1956 houdt Breijer zich enkel nog bezig met filmen, hij fotografeert nog nauwelijks. Charles Breijer is 96 jaar geworden.

Charles Breijer
Charles Breijer
Indonesie
foto: Charles Breijer
Nederlands Fotomuseum

Charles Breijer Joodenbuurt
Afsluiting Jodenbuurt bij de Waag, Nieuwmarkt, Amsterdam 1941
foto: Charles Breijer
Nederlands Fotomuseum

Charles Breijer
Aanslag van het verzet op een Duitse vrachtwagen tegenover het GEB-gebouw
Tesselschadestraat, Amsterdam 1945
foto: Charles Breijer
Nederlands Fotomuseum

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse