Fotograaf beslist Olympische taekwondowedstrijd

Redactie 434 0
Door toedoen van fotograaf Dave Shopland heeft de jury de uitslag van de Olympische kwartfinale taekwondo teruggedraaid. Zijn foto toonde het onmiskenbare bewijs voor een duidelijke misser van de jury.

In de kwartfinale kwam de britse Sarah Stevenson tegenover de Chinese dubbele Olympische taekwondokampioen Cheng Zhong te staan. De wedstrijd werd in eerste instantie beslist in het voordeel van de Chinese, door een opvallende fout van de jury.

Stevenson bezorgde Zhong duidelijk een trap op het hoofd, goed voor twee punten. Genoeg om de wedstrijd met 2-1 te winnen. De jury merkte de rake klap niet op en kende de punten niet toe. Zhong werd uitgeroepen tot winnares en de feestvreugde barstte los onder de Chinese toeschouwers.

Het feest was echter van korte duur. Het Britse team slaagde erin het resultaat terug te laten draaien. Dit door toedoen van Dave Shopland, fotograaf voor de Britse krant Mail on Sunday. In eerste instantie was het Britse team niet zeker van haar zaak, bij gebrek aan toegang tot de videobeelden. Totdat de fotograaf zijn overtuigende foto liet zien aan team manager Gary Hall. Op een van zijn foto’s is onmiskenbaar te zien dat Zhong geraakt wordt op het hoofd.


Foto: Dave Shopland, Mail on Sunday
Nikon D3, 400mm, 1/1600 sec, F2.8

“Volgens de regels is het mogelijk dat de jury achteraf de videobeelden bekijkt, maar in de praktijk gebeurd dit vrijwel nooit.” Zegt Hall. Met het bewijsmateriaal van de fotograaf wist het Britse team de jury te overtuigen om een tweede blik te werpen op de uitslag. De twee punten werden alsnog toegekend waardoor Stevenson de kwartfinale won.

Na de gecorrigeerde uitslag had Stevenson nog tien minuten opwarmtijd voor de halve finale tegen de Mexicaanse Maria de Rosario Espinoza, die later de gouden medaille veroverde. Stevenson behaalde uiteindelijk een bronzen medaille.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie