Online pesterijen zwaar bestraft

Fotograaf Andrea Polito krijgt schadevergoeding van 1 miljoen na smaad

Redactie DIGIFO... 1278 0
Het is de nachtmerrie van veel professionele fotografen. Helse klanten die (onterecht) negatieve recensies achterlaten op internet. Twee klanten van Andrea Polito maakten het zo bont dat ze nu van de rechter een schadevergoeding moeten betalen van ruim 1 miljoen dollar.

In oktober 2014 was de Amerikaanse fotograaf Andrea Polito ingehuurd om het huwelijk van Neely en Andrew Moldovan te fotograferen. Toen de bruid na een week vroeg waar de foto's bleven, liet Polito weten dat ze de foto's zal leveren als het fotoboek helemaal af is en dat het bruidspaar nog een coverfoto moest uitkiezen, zoals vastgelegd in het contract. Na wat gebakkelei over de kosten van de cover, besloot Polito die 125 dollar voor lief te nemen, zodat ze haar klanten tevreden kon houden.HuwelijkFoto ter illustratie, niet van Polito.

Lees ook: Naakte vrouw in Chassé Theater moet weg

Het pesten begint

Twee dagen nadat Polito het bruidspaar had gemaild komt ze erachter dat het stel naar lokale televisiestations was gestapt met het verhaal dat Polito hun foto's gegijzeld hield. Ook plaatste het stel denigrerende en lasterlijke berichten op social media en lieten ze overal waar het kon negatieve recensies achter. Ook 'likete' ze negatieve berichten van anderen zoals één absurde recensie die schreef dat Polito een van haar klanten aids had gegeven.

Lees ook: Anna Leibovitz opnieuw voor de rechter

Het effect

De online pesterijen van het bruidspaar hadden effect. Waar Polito in een normaal jaar tussen de 75 en 100 bruiloften fotografeerde, werd ze het jaar na de Moldovans slechts twee keer geboekt en na tien succesvolle jaren werd ze gedwongen te stoppen met haar werkzaamheden als huwelijksfotograaf.

Lees ook: Man belandt in gevangenis na nemen selfie

De uitspraak

Polito ging niet bij de pakken neer zitten en daagde het stel voor de rechter, die haar afgelopen vrijdag gelijk gaf. Dave Wishnew, de advocaat van Polito is verheugd: 'vrijheid van meningsuiting betekent niet vrijheid van consequenties. Dingen die je op internet zet om een bedrijf aan te vallen hebben echte consequenties. Je kan ook niet iemands huis afbranden en zeggen dat het vrijheid van meningsuiting is.'  Aldus Wishnew.

Neely en Andrew Moldovan moeten Polito nu een schadevergoeding geven van $ 1,08 miljoen dollar. Polito heeft laten weten het geld te gebruiken om haar bedrijf opnieuw op te richten en haar reputatie te herbouwen.

Kijk voor meer informatie op de website van Andrea Polito.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie