Fotofestival Naarden – Joost van den Broek

Redactie 1621 0
In de Grote Kerk, het middelpunt van FotoFestival Naarden, hangt het werk van zes foto­grafen. Het werk van één van hen vangt sowieso je blik, zijn matrozenportret staat op al het promotiemateriaal. Over welke fotograaf hebben we het? Joost van den Broek natuurlijk.

De kerk is, zoals de naam al zegt, erg groot. Nu zou je denken dat het werk van de fotografen hierbij niet opvalt, maar niets is minder waar. Zo ook de foto's van Joost van den Broek. Als we bij zijn werk staan, treffen we portretten aan van mannen, vrouwen, jonge kinderen, en natuurlijk het portret van de matroos. Tussen het werk dat we van hem al kennen zien wij ook onbekender werk. 'Ik wilde niet alleen foto's ophangen die ook al in mijn recentste fotoboek staan. Ik wilde ook graag mijn nieuwe foto's laten zien', zo vertelt Joost.

Samenwerken

Het werk van collega's Koos Breukel en Stephan Vanfleteren, die ook voor de Volkskrant fotograferen, hangt samen met dat van Joost op deze locatie. De organisatie van het festival gaf hun echter zelf de verantwoordelijkheid over de presentatie. De beroeps­genoten hebben er voor gekozen om het werk op elkaar af te stemmen, en het door elkaar te hangen.

'Ik denk dat het bijzondere en het belangrijkste aan deze tentoonstelling is dat Koos, Stephan en ik nu samenwerken. Dit werkt voor ons gevoel heel goed en ik hoop dat dit overkomt. Voor ons heeft het in ieder geval extra waarde dat we bij elkaar hangen. Het is voor mij specialer dan wanneer ik in mijn eentje zou hangen', zegt Joost.

Ook laat hij weten dat er bepaalde onderwerpen terugkomen in de selectie. 'Je zal in mijn werk, maar ook in dat van Stephan en Koos, dezelfde thema's tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als ouder worden, sterven, jongeren en  pubertijd.'

Foto © Joost van Den Broek. 'Tienermoeder Gladys Almontes'

Digitaal en analoog

In het werk van Joost zien we dat de fotograaf nog geen afscheid heeft kunnen nemen van analoge fotografie; zijn foto's bestaan zowel uit digitale printen als analoge beelden. 'Ik ben er mee opgegroeid. Toen ik op de Academie voor Beeldende Vormgeving zat, gingen we nog echt de doka in.' De fotograaf heeft de omschakeling van analoog naar digitaal dus bewust meegemaakt. Werken met een analoge camera roept bij Joost dan ook nog steeds een ander gevoel op dan fotograferen met een digitale camera. 'De charme van werken met film, maar ook het gevoel dat je echt bezig bent met het fotograferen en ontwikkelen van beelden is authentieker dan met digitaal. Je kunt het verschil bij de foto's moeilijk duiden, maar het zit hem in de zachtheid van het beeld.'

 Foto © Joost van Den Broek. 'Matroos Kirill Lewerski'

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie