FotoFestival Naarden 2011 succesvolste ooit

Redactie 1105 0
Het was misschien niet altijd even lekker weer, maar het Naardense FotoFestival is beter dan ooit bezocht. De festivalpoorten zijn inmiddels gesloten en de teller staat op 23.200 betalende bezoekers, het hoogste aantal in de geschiedenis.

De kritische recensie in de Volkskrant ten spijt, het FotoFestival Naarden kan met het hoge bezoekersaantal en een gemiddeld rapportcijfer van 8, gezien worden als de succesvolste uit de geschiedenis. De keuze voor het curatorenduo Feiko Koster en Eduard Planting én een nieuw bestuur was dus een slimme. Met resultaat want Milaan, Nanking, Canada en diverse Nederlandse gemeenten zijn geïnteresseerd in (deel)tentoonstellingen van het festival.

Diefstal

Niet alleen curatoren van musea en instellingen azen op het in Naarden tentoongestelde werk, ook het publiek doet zijn uiterste best de platen te bemachtigen. Letterlijk. Zo werd er gemeld dat de op de vestingwal bevestigde foto van Ben Saunders, gemaakt door Govert de Roos, gestolen is. Een week later werd de plaat van Ingrid Baars ontvreemd, zo is te lezen op Twitter.


Vermenigvuldigingsfactor

Diefstal is natuurlijk nooit de bedoeling, maar de nachtelijke ontvreemdingen symboliseren wel de enorme populariteit van deze twaalfde editie van het festival. De 23.200 betalende bezoekers waren er maar liefst 11.000 meer dan in 2009 en 7.000 meer dan het best bezochte festival tot nu toe.

Omdat de buitenlocaties vrij te bezichtigen zijn, kinderen vrij toegang hebben en er ook een gratis Off Festival is, hanteerde men in het verleden een vermenigvuldigingsfactor van 2,5 om het totale aantal bezoekers te schatten. Volgens die berekening waren er dit jaar 58.000 bezoekers, ruim 17.000 meer dan de best bezochte editie tot nu toe. De meeste fotoliefhebbers kwamen op Hemelvaartsdag naar de vestingstad.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie