FotoFestival Naarden 2009 – Nederlands toptalent

Julian 886 0
Het jaarlijkse Fotofestival Naarden is toe aan haar elfde editie. Het evenement vindt plaats van 16 mei t/m 14 juni en staat in het teken van nieuw Nederlands toptalent. De organisatie hoopt dit jaar 45.000 bezoekers te ontvangen.

Op het elfde Epson FotoFestival Naarden is nieuw, nog niet eerder tentoongesteld werk te zien van dertig jonge Nederlandse toptalenten. Bij alle verschillen is de overeenkomst dat zij in hun boeiende series verhalend werk laten zien. Daarvoor reisden zij de hele wereld over. Van Italië tot Spitsbergen en van Rusland tot de Verenigde Staten.

Zo toont Rob Hornstra in 101 Billionaires de keerzijde van de Russische droom. Pieter ten Hoopen, World Press Photo-winnaar Dagelijks Leven in 2008, portretteerde de inwoners van het Amerikaanse plaatsje Hungry Horse, Montana. Petra Stavast combineert in Libero eigen werk, gevonden foto's, brieven en interviews om de gevolgen van de vergrijzing in het Zuid-Italiaanse Calabrië te verbeelden. Niels Stomps vertelt in Fire and Snow over de bewoners van Spitsbergen, de meest noordelijke nederzetting ter wereld.
 
Stefan Ruitenbeek blijft dichter bij huis en belde bij een Eindhovense villa aan om het verhaal van de intrigerende bewoner vast te leggen. Saskia van Imhoff presenteert met verrassende effecten beelden en voorwerpen die zij in haar omgeving verzamelde. Rahi Rezvani, die fotografeert als een speelfilmregisseur, toont in Retreat to Nowhere de impact van oorlog en geweld op een mensenleven. Susan van Hengstum zet je in Evidential Value op het verkeerde been; geloof niet alles wat je ziet.

Behalve van bovenstaande fotografen zijn in Naarden nieuwe series te zien van Monique Scuric (Re-Collect), WassinkLundgren (Don't Smile Now, Save It for Later) en Michael Anhalt en Meike Eggers (Lichtwolke). Het festival besteedt dit jaar ook veel aandacht aan paparazzi-fotografie. Naast foto's van bekende namen zoals Edwin Smulders en Joop van Tellingen, is in dit onderdeel werk te zien van fotografen, zoals Daniëlle van Ark en Agnes van Noorloos, die paparazzi-technieken gebruiken of thema's zoals celebrity en voyeurisme.

Het Epson Fotofestival Naarden behoort met Noorderlicht en de festivals in Arles, Heidelberg en Madrid tot de top vijf van grootste fotofestivals in Europa. Dit jaar streeft de organisatie naar 45.000 bezoekers.