Fotofestival Knokke-Heist - Future Portraits

Redactie 1244 0
Het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist gaat 10 april voor de 33ste keer van start. Met het thema ‘Future Portraits’ is er op verschillende plekken in Knokke-Heist werk te bekijken van internationale fotografen.

Het uitgangspunt van het festival is dit jaar ‘het portret’, waarbij de aandacht uitgaat naar theatraliteit en technologische vernieuwing. In het laatste geval gaat het om het gebruik van nieuwe media en de technologische middelen die de fotograaf gebruikt om een portret te theatraliseren.

Thema

De organisatie speelt met de themakeuze in op het hedendaagse digitale tijdperk waarin de fotograaf steeds minder gebonden is aan de werkelijkheid en theatraliteit een belangrijk aspect van een foto of portret wordt. Het programma bestaat onder meer uit tentoonstellingen van Robert Wilson, Cecil Beaton, Tim Walker, Erwin Olaf en Helmut Newton.


Foto © Robert Wilson - Johnny Depp

Bewegende portretten

Robert Wilson is een bekend figuur uit de internationale theaterwereld. De choreograaf, performer, schilder, beeldhouwer en videokunstenaar maakt sinds 2004 ook videoportretten waarin theatraliteit een terugkomend kenmerk is. Op grote, verticale high definition videoschermen zijn de portretten in beweging, hoewel soms alleen maar door een subtiele knipoog te geven. Wilsons modellen hebben vaak bekende namen, zo fotografeerde hij Brad Pitt, Salma Hayek, Steve Buscemi en Johnny Depp.

Avatar

De tentoonstelling ‘Eyes Wide Shut’ van Valérie Belin toont werken van de fotografe rond het begrip ‘avatar’. Met nieuwe digitale technieken portretteert ze bodybuilders, Michael Jackson lookalikes of transsexuelen. De Belgische gastfotograaf is Marc Trivier. Zijn hele leven portretteerde hij belangrijke mensen uit de cultuurwereld, van Samuel Beckett tot Hans Hartung.

Foto © Valérie Belin

Vakantiegangers

Het festival toont ook een reeks werken van de Duitse fotograaf en performer Jürgen Klauke. Hij behandelt fotografie als een theatraal medium en laat zichzelf fotograferen in donkere, surrealistische contexten. In het Sincfala museum brengt de tentoonstelling ‘Annemieke en de Smarties’, beelden van vakantiegangers die tussen 1933 en 1980 de kust bezochten en werden gefotografeerd door de jongens van Photo Hall, gecureerd door Johan Devos.

Verder te zien

Net zoals de vorige jaren toont het Internationaal Fotofestival beelden van de World Press Photo en besteedt het een grote aandacht aan jong talent in de tentoonstelling ‘Green Room’, gecureerd door Dominique Somers.


Het festival is te bezoeken van 10 april tot 13 juni 2011. Een uitgebreid overzicht van het programma en parktische informatie vind je op de website.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie