Fotofestival aan de Maas

Fotofestival aan de Maas - Raw Zone

sanne 4380 0
Van donderdag 3 t/m zondag 6 november 2011 vindt in Rotterdam het tweejaarlijkse Fotofestival aan de Maas plaats. Het is het grootste evenement op het gebied van de vrijetijdsfotografie in Nederland. Wij zijn er bij, jij ook?
raw zone

Het programma is met meerdere fototentoonstellingen, workshops, presentaties van fotoverenigingen en presentaties van beroeps- en amateurfotografen, overvol. Ook DIGIFOTO Pro is aanweizg op het festival, met een stand waar het winnende werk van onze fotowedstrijd RAW te zien is.

Winnaars fotowedstrijd RAW

Tussen 23 september en 5 oktober kon je inzenden voor deze fotowedstrijd en op 10 oktober maakten wij de vijf winnaars bekend, die wij uit ruim 250 inzendingen selecteerden. Het werk van Maui Druez, Masja Stolk, Maurice Snabilie, Paul van Dorsten en Ruben Reehorst is te bewonderen op onze stand.

Ruben Reehorst
Foto © Ruben Reehorst - winnaar Fotowedstrijd RAW

Hoofdtentoonstelling

De hoofdtentoonstelling 'Raw Zone' van ruim 75 foto's bestaat uit het werk van leden van de twintig regionale fotoclubs, aangesloten bij de Fotobond Afdeling-12. Gedurende een jaar is er gewerkt aan beelden voor het thema Raw Zone dat de originele fotograaf veel uiteenlopende mogelijkheden biedt. Ruw gebied, zou je de term letterlijk kunnen vertalen. Maar je kunt bij 'Raw Zone' ook denken aan de rand van de stad, mensen aan de zelfkant van de samenleving of mensen die zich onttrekken aan de heersende culturele waarden. Een deskundige jury selecteerde het beste werk uit alle inzendingen.

peter Sprang
Foto © Peter van Sprang

Presentatie Fotoclubs

Twintig bij de Fotobond Afdeling-12 (Zuid-Holland Zuid) aangesloten fotoclubs uit Rotterdam en de regio presenteren zich aan de bezoekers in een eigen stand met fotowerk. Leden van deze clubs zijn aanwezig om toelichting te geven op beeld en vereniging.

En verder

Een kleine tentoonstelling is gewijd aan de Joop van de Wetering-Fotowedstrijd van de Fotobond Afdeling-12. Een andere tentoonstelling toont fotowerk van Peter Martens, een radicale straatfotograaf die de hele wereld over reisde om alles 'wat niet deugt' te fotograferen. Op het Fotofestival is ook iets heel anders te zien: het fotowerk van VMBO-leerlingen die meededen aan de workshop fotografie.

Theo de Jong
Foto © Theo de Jong

In het Fotomuseum vind je een grootse, internationaal reizende overzichtstentoonstelling van de Franse fotograaf Eugène Atget (1857-1927). In hetzelfde museum kun je ook de expositie De Donkere Kamer bezoeken, de eerste en enige permanente presentatie in Nederland over de Nederlandse fotografiegeschiedenis waarbij een echte donkere kamer is nagebouwd. In de maand november toont het Fotomuseum bovendien alle foto's van Nederlandse amateurfotografen in de fotosalon Foto Nationaal.

Andere activiteiten

Behalve de vele tentoonstellingen kun je een bezoek brengen aan presentaties door beroeps- en amateurfotografen zoals: Willem Wernsen, Rommert Boonstra, Hans van der Meer, Eddy Seesing, Rice de Jong, Ad van den Bree, Jaap Scheerer, Huib Limburg. Ook zijn er fotoworkshops van SKVR-BeeldFabriek met uiteenlopende thema's, lezingen, portfoliobesprekingen en rondleidingen in het Nederlands Fotomuseum. In de filmzaal op het festival worden diverse film-documentaires vertoond.

Het Fotofestival aan de Maas 2011 wordt gehouden in de grote evenementenhal LP2 in Las Palmas, naast het Nederlands Fotomuseum aan de Wilhelminakade, nabij hotel New York. De organisatie is in handen van de Fotobond Afdeling-12, het Nederlands Fotomuseum en de SKVR-BeeldFabriek.

Rob 's Gravendijk
Foto © Rob 's Gravendijk

Programma

Het complete programma en meer informatie is te vinden op de website van het festival.

Fotofestival

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne