Foto4Daagse: kijken naar trends

Redactie 1012 0
De Foto4Daagse is een kleine vakbeurs voor de handel in Nieuwegein. winmag zocht naar trends.

Het multifunctioneel zakencentrum NBC in Nieuwegein is deze week het toneel van een kleine, maar zeker een voor de vakhandel interessante fotobeurs: de Foto4Daagse. Tussen al het geweld van de PMIA-beurs in Florida in februari en de CeBIT in Hannover beweegt de Foto4Daagse zich in de marge. De beurs is bedoeld alleen voor de vakhandel en de Foto4Daagse is een plek om de contacten met fabrikanten en leveranciers te verstevigen.


winmag bezocht de beurs ook en keek er naar trends. Grote verrassingen in het camera-assortiment hoef je er niet te verwachten, want de introducties zijn al geweest. Wat je er wel kunt zien en horen is wat fabrikanten belangrijk vinden.

Olympus Picture Express


Zo is een van de opvallendste zaken van het afgelopen half jaar nog altijd de doe-het-zelf-afdrukcentrale, oftewel de
Klik om te vergroten
Olympus Picture Express
fotoafdrukconsoles. Die van Kodak zijn voor veel mensen al lang en breed bekend, maar minder in de aandacht staat die van concurrent Olympus. Onterecht, zo leert een live-test van deze Picture Express door de Digi|foto-redactie.


Je staat voor de console, draait je om, maakt een foto met de mobiele telefoon. Je kiest connectiviteit met Bluetooth op de mobiel én je maakt dezelfde keuze via het zeer intu?tieve scherm van de Olympus Picture Express. Bluetooth werkt nu immers het snelst, want dan hoef je niet eerst het geheugenkaartje uit de telefoon te trekken.

10 seconden


Dat Bluetooth uit de hedendaagse ICT niet meer is weg te denken, merk je direct. Tijdens de test op de beurs van de Picture Express bevinden zich in een straal van zo'n tien meter bijna 20 actieve Bluetooth-apparaten! Heb je eenmaal de Picture Express geselecteerd en druk je op Foto verzenden, dan rolt de plaat op 10 bij
Test met Bluetooth-telefoon
15 centimeter er in tien seconden uit in prima kwaliteit, die zich alleen laat beperken door de kwaliteit van de camera, beeldsensor en software aan boord van de mobiele telefoon in deze test.


De Picture Express kan ook foto's afdrukken vanaf SmartMedia, xD-Picture Card, Compact Flash, Memory Stick, Secure Digital, MultiMediaCard, cd-rom en met infraroodverbinding.

4:3-formaat


Wat de Picture Express jammer genoeg niet kan: afdrukken op het nieuwe 4:3-formaat dat langzaam maar zeker de standaard wordt. Deze verhouding geldt namelijk ook voor de meeste beeldsensoren in digitale camera's en met afdrukken op 4:3-formaat (11,5 x 15 cm) mis je bijna niets meer van het opgeslagen beeld. Bij 10 x 15 centimeter moet er of worden weggesneden, of krijg je witte randen.


Wie de Picture Express van Olympus wil aanschaffen is overigens zo'n 2500 euro kwijt. Jammer genoeg voor Olympus heeft het concern geen deal gesloten met een of meerdere winkelketens. Kodak lukte dit wel bij V&D.

Racen


Veel fabrikanten proberen tijdens de Foto4Daagse hun nieuwste en volledige assortiment te tonen. Panasonic, dat niet onverdienstelijk camera's maakt, wil vooral benadrukken dat er meer is dan alleen digitale fotografie in zijn assortiment. Het concern maakt zo'n beetje alles en dat mag wat betreft dit concern best 'fun' zijn. Zo staat er een origineel chassis van een
Panasonic is meer dan fotografie
Formule 1-bolide van het Panasonic Toyota-team, waarin je kunt plaats nemen. Via een groot scherm en een realistische game kun je op een van de gesimuleerde Grand Prix-circuits van de wereld het opnemen tegen de beste coureurs van deze tijd. De snelste coureur van de dag krijgt een Panasonic-camera thuisgestuurd.

Epson


Epson houdt zijn presentatie serieuzer en kiest duidelijk voor foto's delen: op papier, op portable displays (zoals de P-2000 én op grote schermen. Opvallend is het ontbreken van de digitale compactcamera PhotoPC L-500, die in Duitsland in redelijke aantallen over de toonbank gaat. In de Benelux wordt dit toestel niet verkocht. Oscar van der Linden van Epsons Businesss Development Photoproducts legt uit waarom: "Met slechts één camera kun je in de Benelux niet een serieuze markt bestrijken. Bovendien hebben we uitstekende contacten met andere cameramerken, dus is er geen toegevoegde waarde van de Epson-camera op de Benelux-markt. We concentreren ons daarom op de zaken waar we een goede en brede productrange in kunnen bieden."

Stylus Photo R1800


Een van de paradepaardjes is de Epson Stylus Photo R1800
Klik om te vergroten
Wel te koop in de Benelux: de circa 3000 euro kostende Epson R-D1 Rangefinder. Speciaal voor liefhebbers van fotografie die diafragma/sluitertijd zelf willen berekenen. Een digitale camera die er erg analoog uitziet en waarmee een unieke ontwikkeling in de analoge geschiedenis (de Rangefinder) het digitale tijdperk is ingeloodst. Tal van oudere (Leica)-lenzen kunnen zo gebruikt blijven worden.printer, die - zo leert een test - in circa tien minuten een A4-formaat kleurenfoto afdrukt in uitstekende kwaliteit. Het gebruikte papier sluit snel, waardoor je direct bij het afdrukken met een natte vinger over het papier kunt gaan, zonder dat er daardoor vegen ontstaan. Voor de adviesverkoopprijs van 699 euro inclusief BTW heb je een topkwaliteit afdrukmachine in huis. De prijs per afdruk zou ongeveer 3 euro zijn voor een A4-formaat foto, maar dit is niet onafhankelijk door winmag ondervonden.

Lichtvast


Volgens Epson is zijn gebruikte afdruktechniek van inktpigmentering lichtvaster dan die van de concurrenten. Het verschil met 'gewone' printtechnieken is dat magenta (rood) naar verloop van tijd (zo'n tien tot vijftig jaar) verdwijnt uit de foto. Bij de specifieke Epson-inktpigmentering zou dat niet het geval zijn.

Kyocera


Een opvallende presentatie tijdens de beurs van het Japanse merk Kyocera, dat blijkbaar nog geen goed raad weet met zijn onlangs aangekondigde einde van de productie van digitale camera's. Kyocera wil zijn aandacht concentreren op mobiele telefonie en halfgeleiders. Tijdens de Foto4Daagse zijn de digitale fototoestellen van Kyocera én van het nevenmerk Contax nog gewoon in de vitrines te bewonderen.

Conclusie


De Foto4Daagse biedt weinig nieuws, maar is een goede plek voor de vakhandel om trends te spotten en gevoel te krijgen bij hoe een merk zich wil positioneren in de markt. Zo is de stoere parachutesprong in de Olympus-stand een wereld van verschil met het RTL4-koffieuurtje op het platte scherm in de Pentax-ruimte. Het zegt niets over de kwaliteit van de camera's, maar alles over het gewilde imago.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie