Foto (=) Kunst

Julian 1326 0
In de expositie Foto (=) Kunst staat fotografie centraal waarbij de kunstenaar met een vooropgezet plan zijn werk tot stand brengt: fotografie met voorbedachte rade. Museum het Valkhof toont werk van twaalf fotografen.

De twaalf fotografen die in deze tentoonstelling exposeren, fotograferen de realiteit en gebruiken soms zelfgemaakte decors of monteren intensief met de computer.

Schilderkunst

Kunstfotografie vindt vaak in de klassieke schilderkunst een vruchtbare inspiratiebron. Net als in de schilder­kunst kan deze vorm van fotografie symbolen uitdrukken, details accentueren en toevoegen. Het realistische beeld wordt getransformeerd tot een persoonlijke visie, waarin de fotograaf zijn verbeelding weergeeft.

Foto © Jasper de Beijer, The Riveted Kingdom, 2007

Grote thema's

In de kunstfotografie komen steeds nadrukkelijker de grote thema’s van het leven aan bod. Voorbeelden zijn: identiteit, de mens achter het masker, de overweldigende kracht van de natuur, de donkere kant van het leven en intermenselijke verhoudingen.

De twaalf exposerende fotografen genereren verwondering, vervreemding, verbeeldingskracht, idylle en harmonie, allemaal karakteristieken van de ware kunst, aldus het museum.

Foto © Maryan Teeuwen, Krasnoyarsk 2, 2007

Foto © Teun Hocks, Untitled, 2008

Deelnemende fotografen: Hans Op de Beeck, Jasper de Beijer, Dirk Braeckman, Elspeth Diederix, Uta Eisenreich, Ruud van Empel, Teun Hocks, Ellen Kooi, Paul Kooiker, Wouter van Riessen, Margriet Smulders, Marjan Teeuwen.

Foto © Wouter van Riessen, Zelfportret met zwarte hoed, 2004