Foto inauguratie Abraham Lincoln verkocht voor $27.500

Foto inauguratie Abraham Lincoln verkocht voor $27.500

Fabienne Keijzer 851 0
Op 4 maart 1861 werd Abraham Lincoln geïnaugureerd als zestiende president van de Verenigde Staten. Een foto van de historische gebeurtenis is gisteren verkocht voor 27.500 dollar.

Inauguratie Abraham Lincoln 

De 155-jaar oude foto van de eerste inauguratie van Abraham Lincoln werd gisteren geveild via het Amerikaanse veilinghuis Sotheby’s. De foto is een print van 25,7 bij 31,3 centimeter, gedrukt op zoutwaterpapier. De foto is hoogstwaarschijnlijk genomen door Alexander Gardner. Het veilinghuis schatte de waarde van deze zeldzame foto tussen de 20 en 30 duizend dollar. Hij is uiteindelijk geveild voor 27.500 dollar, omgerekend zo’n 25.000 euro. Het is niet bekend wie de koper van dit historische beeld is. 

Inauguratie Abraham Lincoln

Amerikaanse Burgeroorlog 

Er zijn nauwelijks afbeeldingen van deze historische gebeurtenis te vinden, een soortgelijk exemplaar zal dan ook niet snel verschijnen. Een van de redenen hiervoor is dar de inauguratie van Abraham Lincoln plaatsvond aan de vooravond van de Amerikaanse burgeroorlog. Het land dreigde uit elkaar te vallen. De burgeroorlog duurde ruim vier jaar, zo ook het presidentschap van Abraham Lincoln. Toen de rust in het land aan het begin van 1865 weer terugkeerde werd Lincoln doodgeschoten door John Wilkes Booth.

Lees ook: De Leica waarmee Che Guevara is vastgelegd is geveild voor 20.000 dollar
 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne