Foto en Copyright by G.P. Fieret - 9 december op TV

Julian 1151 0
De onconventionele en terloops erotische portretten van Gerard Petrus Fieret (1924-2009) zijn gewild en hangen voor duizenden dollars in een New Yorkse galerie. Zelf deelde Fieret nooit mee in zijn succes. De documentaire gaat over zijn kunst en laatste levensjaren.

Terwijl zijn werk voor hoge bedragen over de toonbank gaat, leeft Fieret “beroofd” en vervuild tussen de uitwerpselen van zijn eigen huisdieren. Als hij te ziek wordt om nog thuis te wonen, duikt onder de troep een schat aan foto’s en negatieven op.

Voor de volledig autonome fotograaf, dichter en tekenaar Fieret, vallen werk en leven samen. Zijn foto’s zijn zoals hijzelf: onaangepast, chaotisch en slordig, aangevreten en vol levenslust en humor. Op straat en in zijn vieze maar gezellige atelier fotografeert hij jarenlang “de caleidoscopische totaliteit van het leven”: schaars geklede en naakte vrouwen, zichzelf, zijn poes en zijn innig geliefde duiven. “Kijk, als je als kunstenaar dingen gaat doen die buiten de standaard vallen, wordt je als gek verklaard.”

Door een schrijnend contrast tussen de kunstenaar en de kunstwereld, deelt Fieret nooit mee in zijn internationale succes. ”Kunst is niet van enig belang uiteindelijk. Het is allemaal prothese.” Zijn laatste onderkomen is een vervallen portocabin op een landgoed bij Duindigt.

Hij sterft in januari 2009 op 85-jarige leeftijd aan een longontsteking. ‘Foto en Copyright by G.P. Fieret’ gaat over de kunst en de laatste levensjaren van deze eigenzinnige Nederlandse fotograaf.

Copyright by GP Fieret - Old photo of 2 girlsCopyright by GP Fieret - Woman with towel