Foto Billy the Kid geveild voor 2,3 miljoen dollar

Julian 1731 0
Het enige portret van de 19e-eeuws crimineel Billy the Kid is op een veiling in Denver van eigenaar gewisseld voor 2,3 miljoen dollar. De foto, een 'ferrotype' zou in 1879 of 1880 zijn gemaakt.

De foto werd geveild op de jaarlijkse Old-West veilingshow. Aanvankelijk werd verwacht dat het portret 300.000 tot 400.000 dollar zou opleveren. Een privéverzamelaar had echter 2,3 miljoen dollar over voor de plaat.

Een ferrotype wordt omgekeerd op ijzer afgedrukt, daarom dacht men dat Billy the Kid links­handig was. In 1958 leverde dat de film 'Left Handed Gun' op.

Het portret is waarschijnlijk de enige foto die van Billy the Kid is gemaakt. Het icoon uit het wilde westen gaf de foto aan een vriend. Het portret bleef in het bezit van zijn familie en is slechts één keer tentoongesteld in Nieuw-Mexico.

Billy the Kid

De legende uit het Wilde Westen stierf in 1881 op 21-jarige leeftijd. Hij zou 21 moorden op zijn naam hebben staan en behaalde faam om zijn koelbloedigheid en ontsnappingen uit gevangenissen. Om de dood van Billy hangt nog altijd controverse, in 1950 bekende een man Billy the Kid geweest te zijn. Veel mensen geloven dan ook dat The Kid pas op 70-jarige leeftijd stierf.


Billy the Kid © Wikipedia Commons