Foto Abraham Lincoln uit 1860 duikt op

Julian 690 0
Twee jaar lang hebben experts gewerkt aan de restauratie van een foto uit 1860. De unieke plaat toont Abraham Lincoln, voormalig president van de Verenigde Staten. De foto wordt nu geëxposeerd in Amerika.

Het portret is gemaakt door Alexander Hesler, op 3 juni 1860. Op de foto is een baardloze Lincoln te zien, aan de start van zijn presidentiële carrière. Het zou het favoriete portret zijn geweest van de president.

De originele 8x10-inch glasplaat waarop de foto werd vastgelegd, is per ongeluk kapot gegaan. Gedacht werd dat de foto voor altijd verloren was. Er bleek echter nog een interpositief te bestaan. Ook dit was beschadigd. Een onbekende verzamelaar leverde de plaat in 2006 in bij Kodak, waar experts twee jaar lang aan de restauratie werkten.

Lincoln, de zestiende president van de VS, werd op 14 april 1865, tijdens zijn ambtstermijn vermoord. Hij werd geboren op 12 februari 1809. Ter ere van zijn 200e geboortedag wordt de foto nu in Amerika geëxposeerd.Foto: Courtesy George Eastman House International Museum of Photography and Film