Foto’s maken verhoogt plezier

Foto’s maken verhoogt plezier

Nadja Geskus 1201 1
De meeste fotografen kennen deze woorden wel: ‘doe die camera nou eens weg en geniet van het moment.’ Maar een wetenschappelijke studie zegt dat het nemen van foto’s het plezier van het moment verhoogt. De volgende keer dat iemand tegen je zegt dat je je camera weg moet doen, heb je dus een goed argument om het niet te doen!

Geen moment missen

Veel mensen zijn bang dat als je foto’s maakt, je het moment zelf mist en er niet van kan genieten. Niets is minder waar. Tuurlijk wil je niet missen dat je oma de kaarsjes van haar 100e verjaardagstaart uitblaast, omdat jij bezig bent met je camera instellen of dat je niet ziet hoe je vriend de ring om zijn toekomstige vrouw schuift, omdat jij een ander objectief op je camera zet. Maar overal is een mooie middenweg te vinden. De wetenschappelijke studie in het Journal of Personality and Social Psychology meent namelijk dat het plezier van ervaringen wordt verhoogt als je foto’s maakt van het moment. Maar dat weet elke fotograaf natuurlijk al lang!

Wetenschappelijke studie

Het volledige rapport is hier te vinden en telt 22 pagina’s. De samenvatting in het begin van het rapport geeft een duidelijk overzicht van de gehele studie. ‘Door drie veld- en zes lab experimenten, hebben wij ondervonden dat het nemen van foto’s het genot verbetert van positieve ervaringen in een scala van contexten en methodieken.’

Tijdens het experiment werden sommige mensen tijdens een dubbeldekker bus tour aangemoedigd om van bepaalde objecten foto’s te maken. Andere mensen mochten tijdens de rit helemaal geen foto’s maken. De mensen die wel foto’s mochten maken genoten meer van de rit. Het rapport is interessant om te lezen. Het is in elk geval erg fijn om wetenschappelijke bevestiging te krijgen dat fotografie niet je leven verpest!

Nadja Geskus

Foto's gemaakt door Nadja Geskus

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Helemaal waar.

Beste redactie,

Dit is helemaal waar. Foto’s maken verhoogt plezier. Tijdens mijn vakanties ben ik continue foto's aan het maken en dit na al bijna 50 jaar fotograaf te zijn. Neem maar eens een kijkje op de www.regiobeeldbank.nl Veel kijk plezier.

Willem van Leuveren sr.