Nog een paar weken

Foto’s Gordon Parks nog tot 6 september te zien in Foam

Jasper van Bladel 1748 0
De legendarische Amerikaanse fotograaf Gordon Parks (1912 - 2006) omschreef zijn camera als zijn weapon of choice. Foam presenteert het eerste grote retrospectief van Gordon Parks in Nederland. Je hebt nog maar kort de tijd om de mooie tentoonstelling te gaan zien.

Parks was op vele manieren een pionier: halverwege de 20eeeuw was het erg ongebruikelijk voor Afro-Amerikaanse fotografen om in opdracht van gerenommeerde tijdschriften als Vogue en Life te werken, en hij bracht via zijn werk belangrijke issues als segregatie, marginalisatie, ongelijkheid en armoede onder de aandacht bij een groot publiek.

Regisseur

Behalve een belangrijke fotograaf was Gordon Parks ook de eerste Afro-Amerikaanse regisseur die in Hollywood een speelfilm schreef en regisseerde. Deze film, The Learning Tree, werd gevolgd door Shaft, de film waarin hij de eerste zwarte superheld introduceert. 

Tour

De tentoonstelling in Foam maakt onderdeel uit van een Europese tour die geïnitieerd is door museum voor fotografie en visuele media C/O Berlin. Een groot deel van Parks' fotografische oeuvre zal te zien zijn, met een focus op mode, misdaad, segregatie, portretten, arbeiders en kinderen. Naast de foto's en contactvellen zullen er tevens delen van zijn eerste twee films worden vertoond. 

Foto: The invisible man, harlem, New York - 1952 - Copyright Gordon Parks Courtesy The Gordon Parks Foundation

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper