Foto’s direct van negatief in Nederlands Fotomuseum

Foto’s direct van negatief in Nederlands Fotomuseum

Jasper van Bladel 878 0
Van 20 mei tot en met 3 september presenteert het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Springvloed | Van Zoetendaal & De Collectie. Met zijn oog voor de schoonheid van fotografie, laat gastcurator Willem van Zoetendaal ons kennismaken met meer dan 200 foto’s uit de Collectie in de oorspronkelijke vorm: foto’s die direct van het negatief zijn afgedrukt.

Daar waar vele foto’s uit de tentoonstelling bekend zijn als uitsneden, toont Van Zoetendaal deze beelden voor het eerst in totaliteit. Hij laat ons zien dat juist in de ‘onbelangrijke’ toevalligheden - op de anders afgesneden delen – veel informatie over de visie en werkwijze van de fotograaf verscholen ligt.

Dat de foto’s uit de museumcollectie nog steeds actueel zijn, bewijst Van Zoetendaal door hedendaagse fotografie toe te voegen aan de tentoonstelling. Door deze combinatie ontstaan er verrassende verbanden en parallellen tussen heden en verleden. Bijvoorbeeld dat fotografen zowel vroeger als nu gevoelig zijn voor thema’s als een alleenstaande boom, het licht van de maan of weerspiegeling in water.

Springvloed

Onder invloed van wind, zon en maan kan het zeewater soms veel hoger stijgen dan gewoonlijk: het is dan springvloed. Dit natuurverschijnsel symboliseert voor Willem van Zoetendaal zijn kennismaking met de Collectie van het Nederlands Fotomuseum, waarin zich miljoenen negatieven, contactvellen en afdrukken bevinden. Iedereen die zich in deze oceaan van beelden begeeft, ontdekt weer onverwachte schatten die veelal nieuw licht werpen op de geschiedenis van de fotografie.

Van Zoetendaal heeft een uitgebreide fotoselectie van circa 200 foto’s gemaakt uit veertien van de 166 archieven die het museum beheert. Daarbij beperkte hij zich tot slechts drie onderwerpen: stillevens, natuur en de vrouw.

Deelnemende fotografen

Uit de Collectie: Katharina Eleonora Behrend, Paul Citroen, Cobie Douma, Bernard F. Eilers, Wally Elenbaas, Ed van der Elsken, Kees Hana, Esther Kroon, Cas Oorthuys, Frits J. Rotgans, Paul Schuitema, Paul Steenhuizen, Richard Tepe en Piet Zwart. Hedendaagse fotografen: Céline van Balen, Ruth van Beek, Holger Niehaus, Arjan de Nooy, Diana Scherer, Otto Snoek en Harold Strak. Willem van Zoetendaal (Den Haag, 1950) is opgeleid als grafisch ontwerper en werkzaam als opdrachtgever, samensteller en uitgever van fotoboeken en gastcurator van tentoonstellingen waarin fotografie centraal staat.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Springvloed – Van Zoetendaal & De Collectie, samenstelling Willem van Zoetendaal, 2x 106 pag, paperback, Japanse binding, formaat 16,5 x 23,4, tweetalig (eng/nl), € 29,50.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper