Handig of alleen voor luie mensen?

Foto’s bewerken middels stembesturing: Adobe is ermee bezig

Fabienne Keijzer 1113 0
Nooit meer last van een muisarm of afgesleten knoppen op je toetsenbord, binnenkort kun je je computer besturen met je stem. In een korte video van Adobe kun je zien hoe een man spraakbesturing gebruikt om een foto te bewerken.

Foto's bewerken middels stembesturing? Adobe werkt aan een slimme technologie

Je kent natuurlijk alle handige toetsencombinaties van Photoshop of Lightroom uit je hoofd, maar als het aan Adobe ligt kun je die shortcuts binnenkort allemaal vergeten. Onlangs dook er een korte video op waarin je een man ziet die via een tablet een foto bewerkt, met zijn stem. Hij geeft de voice control functie de opdracht om een foto te verkleinen en te draaien. Als hij tevreden is geeft hij het commando om de foto via social media te delen.

Voor luie mensen of juist handig? 

De slimme software is nog niet beschikbaar, maar Adobe meldt dat er een onderzoeksteam bezig is om uit te zoeken hoe je met een intelligente digitale assistent foto’s kunt bewerken. Met spraakherkenningssoftware kan een computer de natuurlijke stem van een gebruiker herkennen en opdrachten uitvoeren. Het team streeft ernaar de wetenschap achter spraak-interactie en de creatieve workflow van gebruikers te combineren. Wanneer de eerste spraak gestuurde fotobewerkingsprogramma’s er zullen komen is nog niet duidelijk. Wat vind jij van deze ontwikkeling? Zie jij jezelf al foto's bewerken met je stem, of gebruik je liever een muis en toetsenbord? 

Lees ook: Adobe Photoshop CC 2017 update

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne