Forsaken: vrouwen in Afghanistan

Julian 1624 0
Twee jaar lang documenteerde Lana Šlezi? het leven van vrouwen in Afghanistan na de verdrijving van de Taliban. Wat ze aantrof, klopte niet met het beeld dat westerse media schetsten.

Afghanistan is nog steeds een meedogenloze en tribale staat, waarin - zeker buiten Kaboel - meisjes en vrouwen de voornaamste slachtoffers zijn. Lana zag dat vrouwen worden onderdrukt en dat gedwongen huwelijken, huiselijk geweld, eerwraak en een onverteerbaar gebrek aan vrijheid aan de orde van de dag zijn. Tot op heden is het veel vrouwen niet toegestaan hun huis te verlaten of naar school te gaan, en de boerka blijft het straatbeeld bepalen in dit door oorlog verscheurde land. Met de hulp van een jonge Afghaanse, die haar vriendin en tolk werd, fotografeerde Šlezi? vrouwen in het hele land. Forsaken vertelt hun verhaal, een verhaal dat ze zelf niet kunnen vertellen.

Lana Šlezi? (Canada, 1973) werd in 2005 geselecteerd voor de World Press Joop Swart Masterclass in Amsterdam. Sindsdien won ze vele internationale prijzen en publiceerde in kranten als The Sunday Times, Paris Match en The New York Times. In 2008 won ze een World Press Photo Award met een serie portretten van Afghaanse vrouwen. Sinds de zomer van 2008 leeft ze met haar familie in New Delhi – India.


Foto: Lana Šlezi?

Boek

Forsaken (Uitgeverij Mets & Schilt) is het eerste boek van de fotografe en verscheen gelijktijdig in verschillende talen in meerdere landen. Het boek is te bestellen via de website van de uitgeverij voor €29,90.