Focal Camera Project: Bouw je eigen camera

Heather 1870 0
Het 'Focal Camera project' leert je een eigen analoge camera in elkaar te zetten. Met dit project deelt Mathijs van Oosterhoudt zijn kennis over het bouwen van camera's op een eenvoudige manier. Zo kun je naar wens je eigen houten camera creëren.

Het afgelopen jaar heeft Mathijs van Oosterhoudt, een Nederlandse kunstenaar, een nieuw camerasysteem ontwikkeld. Het is niet het ingewikkelde technische apparaat dat je waarschijnlijk voor ogen hebt, maar een open modulair camerasysteem. Het doel van Mathijs is om mensen te leren hoe ze een complexe camera op een simpelere manier zelf kunnen bouwen.

Focal Camera

Ontwerpen en instructies vind je op de Focal Camera-website. Voor het maken van je eigen analoge camera heb je de volgende materialen nodig: houten platen, een spiegel en een lens. Je kunt afwijken van de houten platen en bijvoorbeeld metaal gebruiken. Als je eenmaal de camera gebouwd hebt, kun je hem vastmaken met elastiekjes of duct tape. Zo kun je het resultaat nog aanpassen. Zodra je zeker weet dat je ontwerp klaar is, kun je alles vastschroeven of lijmen.

Op de foto's hieronder zie al een aantal zelfgefabriceerde camera's. Deze camera's zijn alle vier gemaakt door Mathijs.

analoge camera 1

Analoge camera 2

Analoge camera 4

Analoge camera 4

Designs

De cameradesigns werden origineel gebruikt voor workshops, maar Mathijs besloot met het project al zijn ontwerpen gratis te publiceren op zijn website. Hij wil met 'The Focal Camera' een kritische blik werpen op hoe camera's in elkaar zitten. Door de jaren heen is de camera volgens hem van een simpele box veranderd in een elektronisch doolhof. Ook wil hij kritisch kijken naar hoe de designkeuze het gebruik van de camera en de foto's beïnvloeden.

afbeelding van Heather

Heather Poppeliers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Heather