Foam laat What’s Next-vraag aan bezoeker

sanne 2124 0
Foam lanceerde in het kader van haar tienjarige bestaan de campagne ‘What’s Next’? Het slotakkoord van het project en het jubileumjaar is de tentoonstelling ‘The Future of the Photography Museum’. Wij belden met Foam voor een antwoord op de vraag ‘What’s Next?’.

Het einde van Foams tiende jubileumjaar nadert. Dat betekent dat de campagne ‘What’s Next?’ ook afloopt. Voor de gelegenheid vullen vier curatoren de zalen van Foam met een eigen exposities onder de gezamenlijke titel ‘The Future of the Photography Museum’. Van 5 november tot 7 december 2011 geven curatoren Lauren Cornell, Jefferson Hack, Erik Kessels en Alison Nordström hun visie op de toekomst van het fotografiemuseum.

Mislukt?

De vier curatoren hebben elk hun eigen visie op die toekomst, net als alle andere fotografen, liefhebbers en experts die Foam het afgelopen jaar de vraag What’s Next? voorlegde. De één wil meer multimedia zien, de ander verlangt juist terug naar het analoge tijdperk waarbij het nog echt om het object van de foto ging.

Een eenduidig antwoord lijkt te ontbreken. Is het project mislukt? Merel Kappelhoff van Foam vertelt ons dat dat zeker niet het geval is: ‘Bij deze vraag gaat het meer om het proces dan om het antwoord. Er zijn zoveel antwoorden als meningen. De vier curatoren geven elk hun eigen visie, en dus zijn dat meteen al vier verschillende antwoorden. Met de vraag What’s Next? hebben we de discussie aangezwengeld, we pretenderen niet dat we een antwoord hebben op de vraag naar de toekomst van het fotomuseum.’

Eigen antwoord

Heeft Foam eigenlijk een eigen antwoord voor ogen? ‘Ons antwoord is dat er geen eenduidig antwoord is. Zo gaan wij ook de toekomst in: kritische vragen blijven stellen die weer met nieuwe vragen beantwoord kunnen worden, en blijven luisteren en kijken, met open visier’, vertelt Merel ons.

‘The Future of the Photography Museum’ is te zien van 5 november tot 7 december 2011. Momenteel kun je het museum niet bezoeken omdat de curatoren hun expositie installeren.

foam

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne