Foam exposeert Kors van Bennekom (11 juli-14 sept. 2008)

Redactie 508 0
Foam presenteert ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag een overzichtstentoonstelling van de Amsterdamse fotograaf Kors van Bennekom (1933). Van Bennekom is vooral geroemd vanwege zijn portretten van gewone, hardwerkende mensen.

In 1956, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, begon Kors van Bennekom als fotograaf bij de communistische krant De Waarheid, waar hij tot 1965 werkte. Zijn foto’s vormen een prachtig document van gewone, hardwerkende mensen in een stad van armoede, wederopbouw en opstand.

In 1966 was Van Bennekom betrokken bij de oprichting van de Uitkrant voor Amsterdammers waarvoor hij jarenlang het culturele leven in de hoofdstad vastlegde. Van Bennekom nam de straatfotografie mee naar het theater en portretteerde tal van nationale en internationale theatermakers, musici, balletdansers en kleinkunstenaars.

Privé-leven
Daarnaast heeft Van Bennekom consequent zijn privé-leven gefotografeerd. Deze foto’s vertellen het onopgesmukte verhaal van een gezin waarin zijn vrouw Ine, zijn kinderen, kleinkinderen en hijzelf de hoofdrollen spelen. De straatfotograaf, de theaterfotograaf en de huisfotograaf komen samen in de fotograaf Kors van Bennekom die een oeuvre heeft opgebouwd  dat op bijzondere wijze de ontwikkeling van Nederland toont gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw.

Het archief van Kors van Bennekom omvat zo’n 700.000 negatieven en vele unieke ‘vintage’ prints. Momenteel wordt, met steun van het VSB-fonds, de VandenEnde Foundation en de Stichting Democratie en Media,uit het negatievenarchief een selectie gemaakt van 13.500 opnames, die vervolgens worden  gedigitaliseerd. Het negatievenarchief zal later worden overgedragen aan het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam.

Visboer Ome Ko wordt 77 jaar © Kors van Bennekom, Lindegracht Amsterdam 1956

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie