Foam: Anton Corbijn - 'Inwards and onwards'

Redactie 2832 0
Foam heeft weer een grote naam binnengehengeld. 24 juni openen de museumdeuren zich voor het werk van Anton Corbijn onder de titel

Ruim twee maanden lang kun je bij Foam terecht voor de tentoonstelling van Anton Corbijn waarvoor hij veel bekende kunstenaars voor zijn lens zette. Zo kun je rekenen op portretten van Gerhard Richter, Alexander McQueen, Richard Prince, Iggy Pop, Anselm Kiefer, Damien Hirst, Tom Waits, Peter Doig, Bruce Springsteen, Lucian Freud en Karel Appel.

Anton Corbijn is geïnteresseerd in hoe kunstenaars worstelen met het creatieve proces, de pijn en het drama van de scheppingsdaad. In de monumentale zwart-wit portretten toont Corbijn een uiterst persoonlijke en beschouwende visie op kunstenaars die in menig opzicht bepalend zijn voor onze tijd en cultuur.  De portretten werpen niet alleen een verhelderend licht op de kunstenaars die zijn vastgelegd, maar ook op de maker van deze intrigerende foto's.


Foto © Anton Corbijn - Alexander McQueen, Londen 2007

Invloed

Gedurende zijn lange loopbaan heeft het werk van Anton Corbijn een grote invloed gehad op de fotografie, vooral op het gebruik van portretfotografie in de internationale media. De fotograaf is zich bovendien altijd blijven vernieuwen. Behalve fotografie is hij ook aan de slag gegaan als grafisch ontwerper, maakt hij videoclips en meer recentelijk ook film. In de loop der jaren zijn talrijke foto's van Corbijn uitgegroeid tot internationaal erkende iconen. Zo bijvoorbeeld de wereldberoemde foto's van ondermeer David Bowie, Miles Davis, Tom Waits, Bono en Clint Eastwood.


Foto © Anton Corbijn - Anthony Kiedis, West Palm Beach 2003

Voor wie het nog niet weet

Anton Corbijn (1955) is de laatste jaren vooral bekend als regisseur van speelfilms als Control (2007) en The American (2010). Hij blijft echter een liefde voor de fotografie houden. Tijdens zijn ruim dertigjarige loopbaan heeft hij met talloze musici en acteurs  gewerkt en werd 'huisfotograaf' van onder meer bands als U2 en Depeche Mode. Ook regisseerde Corbijn vele muziekvideo's, onder andere voor  Joy Division, Nirvana, Coldplay en Johnny Cash. Zijn fotografisch werk is tentoongesteld in vele instituten en musea. Van Corbijn zijn verschillende monografieën verschenen.


Foto © Anton Corbijn - Gerhard Richter, Keulen 2010

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie