'Flitsen niet schadelijk voor kunstwerken'

Redactie 642 0
Terwijl sinds jaar en dag gelooft wordt dat flitsen in een museum schadelijk is voor de kunstwerken, concludeert de Britse onderzoeker Martin H. Evans dat dit niet of nauwelijks meer effect heeft dan het licht waar de werken dagelijks bloot aan staan.

Evans, verbonden aan de universiteit van Cambridge, trekt deze conclusie in een concept-essay waarin hij de verschillende flitstechnieken door de jaren heen uit zowel historisch als technisch oogpunt beschrijft. Hieruit concludeert hij dat een verbod op het fotograferen van kunstwerken omdat flitsen schadelijk zou zijn voor de kleuren, niet te onderbouwen is. Deze reden gebruiken veel musea echter wel om fotografie uit te bannen; de automatisch flits zou vaak ongewild afgaan en daarmee schaden veroorzaken.

Redenen

“Zo is het ook verboden te flitsen bij de Egyptische relikwieën, omdat 50,000 flitsen per jaar schadelijk zouden zijn, terwijl die dingen al drieduizend jaar dag in dag uit blootgesteld worden aan tropische zonlicht”, beklaagt Evans zich. “Er zijn wel plausibele redenen te verzinnen om flitsen te verbieden, maar dat het de tentoonstelling zou schaden is de meest onredelijke”, zo stelt Evans.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie