Flickr-statistieken geven trends weer over camerabezit

hermanboots 1669 1
Nieuwe statistieken van Flickr laten zien welke camera's populair zijn in de Flickr-gemeenschap. De gepubliceerde grafieken bestrijken de laatste twee jaar en geven een interessante kijk op de concurrentie tussen de verschillende cameramerken en -modellen.

De statistieken laten de absolute aantallen achterwege en concentreren zich op de verhoudingen tussen de verschillende cameramerken en -modellen in 2013 en 2014. De cijfers meten niet de populariteit aan de hand van de hoeveelheid geüploade foto's per camera, maar aan de hand van het aantal camerabezitters in de Flickr-gemeenschap.

Flickr stats merken

Smartphones

De duidelijkst zichtbare trend van de afgelopen twee jaar is de opkomst van smartphones, voornamelijk ten koste van het aandeel Canon en Nikon. Het gebruik van Apple- en Android-smartphones op Flickr is in 2014 met zeker negen procent gegroeid ten opzichte van jaar ervoor. Met name de groei van het aandeel van Samsung is fors. Canon blijft wel het meestgebruikte merk, met een aandeel van ruim dertien procent in de Flickr-gemeenschap. Nikon is zijn tweede plaats kwijtgeraakt aan Apple, maar heeft desondanks een half procent groei geboekt in 2014.

Flickr stats merken lijst
Verhoudingen camera-eigendom onder Flickr-gebruikers, per merk

Modellen

Het vergelijken van de cameramodellen op Flickr laat een heel ander beeld zien. Nikon en Canon zijn wel heel populair, maar gaan door het grote aanbod aan modellen verloren in de diversiteit. De Apple iPhone 5 is al twee jaar de populairste 'camera', op de voet gevolgd door de iPhone 4, 4S en 5S.

Flickr stats modellen lijst
Verhoudingen camera-eigendom onder Flickr-gebruikers, per model

In de categorie spiegelreflexcamera's staan Canon en Nikon aan de top, met respectievelijk 55 en 40 procent. De resterende vijf procent gaat voornamelijk naar Sony. Nikon en Canon blijven beide met vijf modellen de top tien aanvoeren. De Canon EOS 600D is uiteindelijk de populairste dslr met één procent aandeel onder de Flickr-gebruikers.

Flickr stats dslr lijst

Verhoudingen dslr-camera-eigendom onder Flickr-gebruikers

Spiegelloze camera's

In de categorie compacte systeemcamera's blijft de Olympus OM-D E-M5 het meestgebruikte toestel. Interessant zijn de verschillen in modelaanbod tussen de merken in dit segment. Waar Panasonic en Olympus na twee jaar met veel minder modellen en een kleiner aandeel aanwezig zijn op Flickr, zitten Sony en Fujifilm in de lift met een groeiend aantal modellen en aandeel in foto's op op de online gemeenschap. Vooral de fullframe Sony A7 is meteen populair als nieuwkomer en staat als tweede op de lijst voor 2014.

Flickr stats spiegelloos
Verhoudingen spiegelloze camera-eigendom onder Flickr gebruikers per merk

afbeelding van RH Boks

Als de trent van spiegelloos zich voortzet dan zullen alleen Fuji en Sony de spelers worden. Beiden gebruiken grotere sensors (APS-C of halfkleinbeeld en volledig kleinbeeld) Panasonic en olympus blijven de veel kleinere sensor gebruiken slechts een 1/4 van fullframe en kan uiteindelijk niet verder worden ontwikkeld.