Flickr jaaroverzicht: de populairste camera's

Flickr jaaroverzicht: smartphonecamera’s domineren

Fabienne Keijzer 473 0
De populaire fotografiewebsite Flickr deelt ieder jaar een overzicht waarin je onder andere kunt zien welke soorten camera’s er het meest zijn gebruikt of welke hashtag het vaakst voorkwam bij foto’s op Flickr in 2016. Dit jaar zijn het vooral de smartphones die de lijst domineren.

Flickr jaaroverzicht: smartphonecamera's domineren

Flickr heeft het jaaroverzicht van 2016 bekend gemaakt. Daarin staat onder andere welke soorten camera’s er het meest zijn gebruikt voor de foto’s die zijn geüpload op de fotografiewebsite. Dit jaar zijn dat, net als vorig jaar, de smartphonecamera’s. 48% van alle foto’s die op de Flickr-community staan zijn gemaakt met een smartphone. Gevolgd door de DSLR met 25%. Op de derde plaats staan point-and-shoot-camera’s met 21% en de spiegelloze modellen zijn goed voor een vierde plaats met 3%.

Flickr jaaroverzicht

De populairste merken

Flickr heeft ook een top tien samengesteld met daarin de populairste merken. Apple is meer dan goed vertegenwoordigd met maar liefst acht van de tien plekken. De overige twee plekken zijn voor Canon. Dit is de volledige top 10:

 1. Apple iPhone 6
 2. Apple iPhone 5S
 3. Apple iPhone 6S
 4. Apple iPhone 5
 5. Apple iPhone 6 Plus
 6. Apple iPhone 4S
 7. Apple iPhone 6S Plus
 8. Canon EOS 5D Mark III
 9. Apple iPhone 5C
 10. Canon EOS 5D Mark II

47% van alle Flickr-gebruikers waren in 2016 in het bezit van een Apple-device. Canon staat op een tweede plaats met 24% en Nikon werd derde met 18%.
Flickr jaaroverzicht

Populairste hashtags 

Net zoals op vele andere social mediawebsites kun je op Flickr ook gebruikmaken van hashtags. Opvallend is dat de meeste tags te maken hebben met natuurfotografie. Alleen op de negende plek staat iets afwijkends. Dit zijn de meest gebruikte hashtags van 2016:

 

 1. Nature
 2. Sunset
 3. Water
 4. Sky
 5. Landscape
 6. Blue
 7. Red
 8. Beach
 9. Portrait
 10. Night

Bekijk hier de 25 Flickr-foto’s van 2016

Hoewel dit wellicht geen representatieve afspiegeling is, veel fotografen maken gebruik van andere platformen zoals Behance of 500px, is het wel interessant om te zien, ook voor cameraproducenten die het moeten opnemen tegen de smartphoneproducenten. Maak jij (nog) gebruik van Flickr? Of een soortgelijk fotografie-platform? Naast DIGIFOTO Pro natuurlijk ;-)

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne