Firmwareupdate laat Nikon D810 externe hdmi-recorder bedienen

Firmwareupdate laat Nikon D810 externe hdmi-recorder bedienen

PieterMolenaar 1132 0
Nikon heeft firmwareupdate C 1.10 vrijgegeven voor de D810. Nieuw is de optie om een video-opname op een externe hdmi-recorder met ondersteuning voor het Atomos Open Protocol te starten of te stoppen. Ook verhelpt de update veertien bugs.

De nieuwe optie 'External recording control' is volgens de release notes van de firmwareupdate na toepassing van de firmwareupdate terug te vinden bij de HDMI-instellingen in het instellingenmenu. De functionaliteit kan niet gebruikt worden bij keuze voor 576p- of 480p-video.

Open standaard van Atomos

Het via de D810 starten en stoppen van video-opnames is mogelijk met elke externe hdmi-recorder die het Atomos Open Protocol ondersteunt. Momenteel zijn dat alleen nog de Shogun-, Ninja2- en Ninja Blade-modellen van Atomos zelf, maar het staat andere fabrikanten van externe hdmi-recorders vrij om het protocol ook te integreren in hun apparaten. Atomos kondigde de open standaard vorig jaar augustus aan.

Bugfixes

Naast de toegevoegde hdmi-optie bevat de firmwareupdate een lijst met bugfixes. Zo is nu verholpen dat de camera soms niet afdrukte bij het maken van een foto tijdens de filmmodus met live view. Ook was in die stand bij gebruik van een externe hmdi-recorder gedurende 4 seconden ruis te horen bij een video-opname en verschilde de weergegeven belichting van een video tijdens opname van de werkelijke belichtingswaarden van het opgenomen bestand. Een gebruiker op DPReview merkt na toepassing van de update op dat nu ook de vertraging bij de menus en het bekijken van genomen foto's verdwenen is.

Daarnaast werkte de hdr-functionaliteit bij het maken van foto's niet altijd correct en werden bij gebruikmaking van de 'exposure smoothing'-functe bij timelapsefotografie alle beelden behalve de eerste overbelicht. Een hoop kleinere problemen zijn met de firmwareupdate ook verholpen. De firmwareupdate kan uitgevoerd worden op zowel een camera met de huidige C. 1.02-firmware als de C 1.00-versie. 

Voor dat laatste geval meldt Nikon dat daarmee ook de 'heldere plekken' bij lange belichtingstijden en bij gebruik van de 1,2x-cropfunctie verminderd worden. Om dat 'bright spot'-probleem geheel te verhelpen is het echter nodig dat de camera naar Nikon gestuurd wordt voor een servicebeurt.  

Nikon D810 met externe hdmi-recorder Atomos