Firmwarehack voor Canon 5D Mark III in ontwikkeling

jesse kraal 2064 0
Het is de knappe koppen achter Magic Lantern gelukt om de firmware van de 5D Mark III te ontcijferen, waardoor de aangepaste firmware binnenkort waarschijnlijk ook op de nieuwe fullframe-camera te gebruiken is. Vooral voor videografen is dat goed nieuws.

Magic Lantern wordt draaiende gehouden door een groepje tech-liefhebbers die de firmware van Canon-camera's ontrafelen en vervolgens een aangepaste firmware schrijven die extra mogelijkheden geeft. Zo zagen we eerder al hdr-film en kun je ook focus-peaking toepassen.

Hulp van Canon

Canon schijnt ook een handje geholpen te hebben, want een recente versie van de firmware bleek niet meer gecodeerd te zijn, zoals voorgaande versies. Daardoor is het mogelijk de firmware aan te passen en functies toe te passen. Wellicht krijgt het Magic Lantern-team het voor elkaar om 1080P-video met 60 fps of ongecrompesseerde hdmi-uitvoer mogelijk te maken.

Hello world
Dit mag er dan niet heel indrukkend uitzien, het maakt wel de weg vrij voor een aangepaste firmware die extra functionaliteit kan toevoegen.

Canon 5D Mark II

Voor de Canon 5D Mark II kwam eind december 2011 al een beta uit van de laatste Unified-versie van de Magic Lantern-firmware. Tot op heden is er echter geen nieuws meer van het 5D Mark II-front.

Magic Lantern Unified

Momenteel zijn er definitieve versies van de aangepaste firmware te downloaden voor de Canon 500D, 550D, 600D, 50D en 60D. Behalve voor de 5D Mark II wordt er ook nog gewerkt aan Magic Lantern voor de Canon 1100D. Het zijn geen officiƫle updates van Canon, het gebruik ervan is dus op eigen risico.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse