Firmware v2.0 voor Fujifilm X100

Julian 3516 7
Fujifilm heeft firmwareversie 2.0 voor de X100 uitgebracht. De update biedt met name verbeteringen op gebied van scherpstelling. De autofocus is zo'n twintig procent sneller en focus peaking is toegevoegd als hulpmiddel voor handmatig focus.

Op de Photokina van 2010 kondigde Fujifilm de X100 aan, het eerste model in de X-serie die de fabrikant weer in de schijnwerpers zette. Het toestel werd enthousiast ontvangen, maar er was ook het nodige op aan te merken. Fujifilm bracht al diverse firmware-updates uit die verbetering brachten. Firwareversie 2.0, die vanaf nu is te downloaden, belooft de meest ingrijpende verbeteringen tot nu toe.

Verbeteringen in firmware 2.0

Volgens Fujifilm zorgt firmware v2.0 ervoor dat de X100 zo'n twintig procent sneller kan scherpstellen. Bovendien kan je nu dichterbij scherpstellen zonder dat je naar de macromodus hoeft te switchen. De 'close-up focus distance' is dertig procent korter gemaakt.

Ook handmatige focus gaat voortaan beter, dankzij de toevoeging van Focus Peaking. Tijdens het handmatig scherpstellen kan de X100 nu ook het beeld met volledig open diafragma tonen, wat het focussen eenvoudiger maakt bij gebruik van de elektronische zoeker of het lcd.

Het selecteren van een focusgebied moet makkerlijk worden dankzij de update. Met de nieuwe firmware levert het indrukken van de AF-knop een scherm op waarin je het focusgebied kunt kiezen.

Na de update start de camera sneller op, volgens Fujifilm is de tijdwinst ca. 0,2 seconden, met de Quick Start-modus uitgeschakeld.

Tot slot is een fenomeen opgelost waarbij de camera automatisch uitschakelde bij het gebruik van de Bulb-modus in combinatie met de instelling 'Continuous' in het 'Image Disp.' menu.

Fujifilm X100

afbeelding van Anonymous

Ga ik vanavond direct proberen!!

afbeelding van Julian

Laat ons je bevindingen weten!

afbeelding van Anonymous

Fantastisch dat Fuji voor een end-of-life camera deze firmware upgrade uitbrengt. Ik heb hem nu een dag in gebruik (vanaf versie 1.30 ge-upgrade) en er is -weer- een merkbaar snellere autofocus. De Peaking optie is een handige gadget maar voor mij niet meer dan dat. Wellicht dat andere users er meer uit zullen halen.

afbeelding van longneck

Deze firmware is een must have. Niet alleen is de AF werkelijk sneller, maar hij stelt ook veel korter scherp zonder naar macro te moeten. plus, focus peaking is geïmplementeerd EN de focus ring op de lens werkt in MF werkelijk zoals het hoort, snel draaien is veel bijstellen, traag draaien is fijn tunen, net zoals het destijds bij de Contax G2 was! Top upgrade dit!!

afbeelding van longneck

Voor weinig heb je een echt goede camera. 35mm en met de Nikon WC-E67 0.67x Groothoekconverter op een step-down ring gaat die naar 24mm. Werkt ook perfect, helemaal als je 'm een beetje knijpt. Die step down ring doet gelijk dienst als een zonnekap.

afbeelding van Jan van den Berg

Autofocus is merkbaar sneller na update met 2.0! Was al beter bij update 1.30, maar nu reageert camera beter. Zou camera gewoon updaten. Wel alle persoonlijke instellingen opnieuw doen, want camera reset automatisch na iedere update.

afbeelding van Willemijn

Heb je de update met een kabel gedaan of moet het via een kaart? want dat lees ik nergens terug in de 'handleiding' deze mis ik namelijk wel. Zo vertrouw ik het niet om de update te gaan uitvoeren, bang om dingen kwijt te raken of stuk te maken. bvd.