Firmware-update voor Canon EF 40mm f/2.8 STM

jesse kraal 2494 4
Onlangs erkende Canon een probleem met de nieuwe 40mm pancake waarbij de autofocus niet meer werkt als er druk is komen te staan op de voorkant van het objectief. Met nieuwe firmware wordt dat probleem opgelost. Fluitje van een cent toch? Niet helemaal.

Voor de EF 40mm f/2.8 STM maakt Canon gebruik van een nieuwe STM-stappenmotor en focus-by-wire-techniek. Er is dus geen mechanische connectie tussen de scherpstelring en het focusmechanisme. Op zich een prima systeem, want als het werkt dan is er niets op aan te merken. Berg je de 40mm echter op terwijl de scherpstelling niet naar oneindig is gedraaid, dan is er een kans dat de autofocus niet meer werkt als je het objectief uit je tas haalt. Canon omschrijft het probleem als volgt:

  • Als er druk wordt uitgeoefend op de lensbuis terwijl het objectief aan de camera is bevestigd (of als het objectief aan de camera is bevestigd, en met bevestigde lensdop in een tas wordt vervoerd), werkt de autofocusfunctie mogelijk niet meer.

Een oplossing is om het objectief van de camera af te halen en er weer op te zetten, of om de batterij uit je camera te halen. De scherpstelling voor het uitschakelen van de camera naar oneindig draaien helpt in de meeste gevallen om het probleem te voorkomen.

Firmware-update

Canon beloofde spoedig met een update te komen en inderdaad, ze zijn er vlug bij. Er schuilt echter een addertje onder het gras, want om de nieuwe firmware te kunnen toepassen op het objectief heb je een Canon 650D, 5D Mark III of 1D X nodig. Heb je niet de beschikking over een van deze toestellen, dan zul je de 40mm moeten opsturen naar Canon. Daarvoor kun je bellen of mailen met de serviceafdeling van Canon.

Canon 40mm update

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Arigo

Ik heb de 40mm. Als ik iemand vind met een 5DIII of 650D, die voert de upgrade uit, is het probleem dan ook opgelost voor mijn 40mm icm mijn 5DII?

afbeelding van jesse kraal

Ja, in principe wel. Het gaat namelijk om firmware die op de chip van het objectief wordt geladen. Maar dat kan alleen via de camera, in dit geval dus de drie specifieke toestellen. 

afbeelding van Arigo

Thanks voor je reactie. Mooi!
Heb er nauwelijks last van en heb geen zin om de lens lang te missen.
Ik wacht wel even.

afbeelding van Arian van der Pijl