Firmware-update voor Canon 5D Mark III komt op 30 april

Julian 2459 5
Eind oktober 2012 kondigde Canon een firmware-update voor de 5D Mark III aan. De update zorgt ervoor dat het middelste focuspunt gevoelig is tot f/8 en dat je een schoon videosignaal krijgt uit de hdmi-poort. Nu is bekend dat de update op 30 april verschijnt.

In oktober beloofde Canon dat de firmware-update 'in april' zou komen. Canon houdt die belofte, al wordt er wel tot het laatste moment gewacht. Op de website van Canon USA lezen we dat de firmware-update op 30 april wordt verwacht.

Waarom Canon een half jaar nodig heeft om de firmware-update beschikbaar te stellen is niet duidelijk. Eerder wist Canon Nederland daar geen antwoord op te geven. Op 30 april is het wachten eindelijk over en kun je autofocus blijven gebruiken met f/8. Handig als je bijvoorbeeld een 300mm f/4 gebruikt met een 2x extender.

Voor dslr-filmers is de schone hdmi-uitvoer een welkome vernieuwing. Na de firmware-update kun je het YCbCr 4:2:2 8-bit-signaal uit de hdmi-poort opnemen op een externe recorder, zonder dat er overlays en instellingen in het beeld getoond worden. Of dat significant betere beeldkwaliteit zal opleveren dan de 4:2:0-beelden die in de camera opgenomen worden zal moeten blijken.

Canon 5D Mark III

afbeelding van Henri

Vreemd dat er nergens wordt gesproken over oplossing van de problemen met het traag scherpstellen wanneer de flitser met ingesteld flitshulplicht is ingeschakeld.
Eerder beloofde Canon dit probleem in de eerstvolgende firmware-update aan te pakken.

Ik heb zelf inmiddels ook nog last van een flitser die niet ontsteekt wanneer je de camera ontspant via de afstandbediening RC-1.
Het lijkt alsof de flitser na zo'n 60 seconden in een "stand-by" staat verkeert (terwijl ik die uit heb geschakeld!) en niet wakker wordt bij de eerste maal ontspannen. Pas bij de tweede opname gaat de flitser af! (Je hoort dan hetzelfde geluid van het zoommechanisme in de flitskop dat je hoort wanneer je de flitser inschakelt)
Ik heb inmiddels al veel opnamen gemist en Canon heeft geen oplossing.
Maar ja, bij een dergelijk goedkope camera moet je geen rare eisen stellen......

afbeelding van Julian

Hopelijk zit die fix ook in deze update. De volledige details van de nieuwe firmware zijn nog niet bekend.

afbeelding van Arnold van Wijk

Na een half jaartje algemeen gebruik de camera afgelopen week flink aan aan te tand gevoeld in IJsland.
Ca 3000 foto's verder kan ik concluderen dat het een zeer betrouwbare camera is, op 1 ding na.
Ik heb zeker een keer of vijf gehad dat het wegschrijven van de foto's bleef hangen. Ik heb dit met verschillende en opnieuw geformatteerde kaarten gehad, zowel op CF als op SD. Camera uitzetten helpt niet, je krijgt dan de waarschuwing dat er nog bestanden weggeschreven moeten worden, het deurtje van de kaartjes openen resulteert in een vergelijkbare waarschuwing en na een minuut wachten rest niets anders dan de batterij eruit te trekken. De laatste foto is dan verloren gegaan. Daarna werkt hij weer normaal, maar geen idee voor hoe lang. Probleem is dat je dan ook niet door kunt schieten, omdat de buffer niet wordt geleegd, hierdoor mis je opnamen als je op een situatie moet reageren.

Verder is mijn waterpas niet correct, ik heb begrepen dat je dit niet zelf kunt kalibreren en dat de camera hiervoor terug moet naar Canon. Zelfs een simpele smartphone kun je zelf kalibreren, jammer dat dit niet met deze camera kan. Dit zou toch simpel in het menu opgenomen moeten kunnen worden. Camera op een vlakke ondergrond, op een knopje drukken en klaar.

Ik heb in de zeikende regen gefotografeerd, maar de camera bleef zonder problemen doorwerken. Bij de 5D mark II had ik dan vaak last van vocht achter het bovenste LCD, dus de weather sealing lijkt echt een stuk verbeterd.

Ook heb ik het idee minder last te hebben van stof/vlekjes op de sensor. Ik schiet veel landschappen vanaf f/11 en dan zijn in de lucht al snel vlekjes waarneembaar, maar ik heb ze nog niet kunnen ontdekken, ondanks dat ik met regelmaat objectieven wissel en inmiddels 7000 klicks verder ben. Met de 5D2 had ik dan alweer langs chipclean gekund.

Al met al een dijk van een camera, maar dat ' ie af en toe hapert met wegschrijven vind ik wel irritant.
De rest van de firmware update is voor mij niet zo boeiend, werk alleen met f/2.8 objectieven en video via hdmi ga ik ook nooit gebruiken, de kwaliteit van de gecomprimeerde video is al van erg hoge kwaliteit.
Dat er zo lang op de nieuwe firmware gewacht moet worden zou toch doen vermoeden dat er meer verbeteringen zijn aangebracht, zo boeiend zijn deze twee opties toch niet?

afbeelding van Henri

Inmiddels heb ik ook al aardig wat reportagewerk met de 5DIII gemaakt, maar tegen dit probleem ben ik (gelukkig) nog niet aangelopen.
Formatteer jij je kaartjes in de camera of in een kaartlezer, dus via de PC?
Er wordt door Canon in elk geval aangeraden om kaartjes in de camera te formatteren, dus wellicht is dat een/de oplossing?

afbeelding van SK

Ik wil niet heel vervelend doen ofzo.. maar je zou dan kunnen zeggen dat de camera, althans jouw camera, behoorlijk onbetrouwbaar is. Je zou maar tijdens een bruiloft reportage 'de zoen' fotograferen... "Ow shit! M'n Canon hangt, ff opnieuw jongens!"