Firmware-hack voor Olympus OM-D E-M1 uitgebracht

Julian 2001 0
Hackers zijn er in geslaagd de firmware-update voor de Olympus OM-D E-M1 zo aan te passen dat de beeldkwaliteit van de filmfunctie verbetert. De hack zorgt ervoor dat de camera meer pixels uitleest bij het filmen, wat scherper beeld oplevert.

Voordat Olympus firmware 2.0 voor de OM-D E-M1 officieel aankondigde gingen er veel geruchten over de verbeteringen die de update zou brengen. Zo werd er gesproken over een 4K-filmfunctie, er was zelfs een foto te zien die een 4K-optie in het menu van de camera zou tonen.

Op de Photokina kondigde Olympus de firmware-update aan, van 4K was geen sprake. We vroegen of Olympus tijdens deze introductie of het ├╝berhaupt mogelijk is om de OM-D E-M1 in 4K te laten filmen, maar dat wil de fabrikant niet bevestigen of ontkennen.

Hackers hebben de nieuwe firmware aangepast en een firmware-hack uitgebracht die de beeldkwaliteit van de filmfunctie verbetert. Dat is mogelijk door de sensor in 4K uit te lezen bij het filmen. Nog altijd filmt de gehackte OM-D E-M1 in 1080p-resolutie, maar de hack levert zichtbaar meer details omdat de filmbestanden teruggeschaald worden van een hogere resolutie. Ook de ruisprestaties zijn daardoor beter.

Naast minder ruis zou de hack ook een groter dynamisch bereik en betere autofocus bij het filmen moeten opleveren. Bovendien filmt de OM-D E-M1 niet langer met een uitsnede, maar wordt de hele sensor gebruikt.

Toekomstplannen

Gezien de resultaten van de hackers is het mogelijk dat de 4K-filmfunctie van de OM-D E-M1 daadwerkelijk bestaan heeft als experimentele feature. De hackers willen de firmware-hack uitbreiden met opties voor hogere bitrates, snellere framerates tijdens het filmen en een 4K-filmfunctie. Of en wanneer dit uiteindelijk mogelijk wordt en of dit risico's met zich meebrengt voor de camera zal moeten blijken.

Eigen risico

De firmwarehack bevindt zich in een beginstadium, of deze voor problemen met de camera kan zorgen is nog niet bekend. Mocht je aan de slag willen met de hack, dan is dat uiteraard geheel op eigen risico. De kans bestaat dat je geen garantie meer krijgt op de camera mocht er een probleem opduiken naar aanleiding van de hack.