Filtersysteem van Fotodiox voor extreme groothoek

jesse kraal 3633 0
Groothoekobjectieven krijgen steeds extremere beeldhoeken. 14mm is geen uitzondering meer en Sigma heeft zelfs een rechtlineare 12-24mm voor fullframe-camera's in het assortiment. Een nadeel is dat de bolle frontelementen het gebruik van filters belemmeren. Fotodiox komt met een oplossing.

Extreme groothoekobjectieven zien er vaak heel indrukwekkend uit met hun gigantische bolstaande frontelementen. Filters gebruiken kan echter meestal niet en hoewel steeds meer filters digitaal na te bootsten zijn, kan dat niet met alle effecten. Denk maar aan polarisatie of ND-filters.


De basis van het WonderPana-filtersysteem bestaat uit een grote kap die je op je objectief klemt. Dankzij het filterdraad kun je nu 145mm-filters gebruiken.

WonderPana

Fotodiox heeft onder de naam WonderPana een heel assortiment adapters op de markt gebracht waarmee je je groothoekobjectief kunt voorzien van 145mm filterdraad. Niet geheel toevallig is dat ook precies het formaat filters dat Fotodiox zelf verkoopt. Zo kun je je groothoek voorzien van gigantische ronde filters en ondanks de grote beeldhoek krijg je daardoor geen zwarte hoeken doordat de filterranden in beeld vallen.

Voor het gebruik van grijsverloopfilters is een rond filter niet ideaal. Je kunt deze wel draaien, maar je kunt niet kiezen waar je het verloop exact wilt hebben. Ook daar heeft Fotodiox aan gedacht, want met een speciale adapter kun je de WonderPana's ook geschikt maken voor vierkante filters. Er zijn systemen voor zowel het 6,6"-formaat van Schneider Kreuznach als van de 150mm- en 130mm-filters van respectievelijk Lee en Cokin X-Pro.


Desgewenst kun je het filtersysteem uitbreiden met een houder voor vierkante filters. Hiervan kun je er twee tegelijk gebruiken, één vierkant en één rond filter is ook mogelijk.

Prijs en beschikbaarheid

Goedkoop zijn de adapters niet. Wil je enkel ronde filters gebruiken, dan beginnen de prijzen bij 199 dollar. Wil je ook vierkante filters kunnen gebruiken, dan ben je minimaal 350 dollar kwijt. Filters en adapters zijn per direct te bestellen via de Amerikaanse website van Fotodiox.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse