Filters op de pijnbank bij TSE Imaging

Redactie 2667 0
De prijs van een filter zegt niet alles. Dat vertelden ze ons bij TSE Imaging in Almere. Daar kunnen ze sinds kort verschillende soorten filters testen. Van polarisatiefilters tot protectors, alles gaat onder de pijnbank.

TSE Imaging is importeur van onder meer Hoya en Tokina. Onderdeel van het bedrijf is de Hoya Optical Testing Facility Almere, kortweg HOTFA. Daar worden sinds kort filters nauwkeurig onder de loep genomen. 'Wat wij doen is uniek in Europa', vertelt Bart Buijs van TSE Imaging. De importeur nodigde ons uit voor een introductie en een impressie.

Telescopen

De resolutietester is net terug van een beurs in Beijing. 'Daar trokken we veel bekijks met onze telescopen. Sommige fotografen geloofden niet eens dat hun filters zo beroerd waren en liepen weg', vertelt Bart Buijs, van TSE Imaging. Op een testbank staan twee telescopen naar elkaar gericht, allebei ingesteld met de focus op oneindig. Aan het begin van de ene hangt de 'Resolving Power Test Target', een dia die NASA ook gebruikt voor resolutietesten. Daardoorheen schijnt een lamp. Aan het uiteinde van de andere telescoop is een videocamera gemonteerd. Tussen de twee telescopen kan je het licht dat door de dia komt, door je filter laten gaan. De camera registreert het opgevangen licht en laat dat zien op de televisie aan de muur.

Een testje met ons Hama UV-filter, bleek de moeite waard. De onscherpte van de projectie van de dia zegt genoeg over de kwaliteit. Na het testresultaat gezien te hebben, hebben we 'm opgeborgen, om nooit meer te gebruiken.

Diverse filters werden door de resolutietester gehaald, het resultaat - en eventuele scherpte­verlies-  is direct op een groot scherm te zien.

Bedrog

De resolutietest is niet het enige testvlak voor filters. In een spectrummeter is te zien welke kleuren door het filter worden doorgelaten. Bij een UV-filter is het uiteraard de bedoeling dat ultraviolet licht, niet verder komt dan het filter. Bij goedkope, maar ook dure filters blijkt dat soms vies tegen te vallen. Sommige UV-filters zijn eigenlijk protectors, maar worden, omdat ze een andere naam dragen, duurder verkocht. Ook is in de spectrummeter te zien hoeveel procent van het licht verloren gaat. Bij een goed filter is dat bijna niets, bij een slecht filter, soms 10 procent.

Videoimpressie van de testapparatuur. We haalden een aantal polarisatiefilters door de reso­lutietester en bekeken ND-filters door de spectrummeter.­

Kapot

Misschien wel het leukste proefje is die met de 'break tester': knikkers laten vallen op het filter. 'Die deed het ook goed op de beurs. We haalden daar dure B+W filters om ze vervolgens kapot te maken. Iedereen vindt dat prachtig natuurlijk.'

Vervolg

Dit was het eerste en zeker niet het laatste bezoek aan TSE Imaging. Hun testfaciliteiten bieden nieuwe mogelijkheden om filters te beoordelen op wat ze nu echt waard zijn. Binnenkort keren we terug voor een serieuze test met filters van diverse merken.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie