Filmfunctie Canon EOS 6D aangenamer met speciaal filter

jesse kraal 4146 0
Filmers hebben met heel andere problemen te maken dan fotografen. Moiré en aliassing zijn problemen waar je als fotograaf weinig mee te maken krijgt. Ga je filmen, dan hebben veel camera's hier flink last van. Onder andere de Canon EOS 6D. Het VAF-6D-filter van Mosaic Engineering biedt uitkomst.

Filmers zijn dol op fullframe, dat heeft de rage rondom de Canon 5D Mark II een aantal jaar geleden wel bewezen. Als zo'n fullframe-camera dan ook nog eens een stukje betaalbaarder wordt, dan wordt het natuurlijk helemaal interessant. Toch weet de Canon EOS 6D niet alle handen op elkaar te krijgen. De videobeelden uit de 6D camera hebben (net als de 5D Mark II) behoorlijk last van artefacten zoals moiré en aliasing. Bij de Canon EOS 5D Mark III is dit in de camera al grotendeels verholpen.

Anti-aliassingfilter

FilterHet Amerikaanse bedrijf Mosaic Engineering maakt al langer speciale filters voor filmende dslr's en heeft sinds kort ook een versie voor de Canon EOS 6D. Dit filter is feitelijk een extra anti-aliassingfilter dat je in het spiegelhuis plaatst. Licht wordt iets verstrooid op het moment dat het door dit filter valt. Bij foto's zal dat zeker opvallen, maar bij video heb je door verkleining naar full-hd-resolutie geen last van mindere scherpte. Wel merk je dat de artefacten die zonder filter ontstaan zo goed als verdwenen zijn. In de voorbeeldvideo, die op full hd te bekijken is, wordt het effect van het filter duidelijk zichtbaar.

Bijna ideaal

Filmen met de Canon 6D wordt met dit filter dus al een stuk aantrekkelijker, al moet je het nog altijd zonder koptelefoonuitgang doen. Iets wat zowel de duurdere 5D Mark III als concurrent Nikon D600 wél hebben. Goedkoop is het filter overigens niet, Mosaic Engineering vraagt er 365 dollar voor.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse