Fikse vergoeding voor fetishfotograaf na schending auteursrecht

Redactie 1041 0
Fetishfotograaf Leo de Deugd kan een bedrag van 26.000 euro tegemoet zien van het lingeriemerk Sapph Intimates. Volgens vakbond FNV KIEM worden auteursrechten van fotografen regelmatig geschonden.

In een kort geding heeft de rechter Sapph veroordeeld tot het betalen van 26.000 euro aan fetishfotograaf Leo de Deugd. Het lingeriemerk heeft het afgelopen jaar verzaakt de fotograaf voor zijn meerwerk en licentievergoeding te betalen. Ook gebruikte Sapph foto's op haar website, zonder de toestemming van de fotograaf.

Sapph behaalde naam en faam met reclamecampagnes en dus de foto’s van Leo de Deugd. Hierbij werd het auteursrecht van de fotograaf herhaaldelijk geschonden.

Leo de Deugd vond steun bij FNV KIEM, de vakbond voor de kunst-, cultuur en mediascector. De vakbond spande het kortgeding tegen het lingeriemerk aan. Volgens FNV KIEM wordt het auteursrecht van fotografen vaak geschonden en vind regelmatig contractbreuk plaats. “Zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel) vinden nieuwe opdrachten vaak belangrijker dan het nakomen van de wet- en regelgeving door opdrachtgevers rondom auteursrecht. Zeker op het internet is het soms een hele klus om te achterhalen wat er allemaal gebeurt met je werk. Toch denken wij als vakbond dat zzp-ers vaker opdrachtgevers moeten wijzen op die regelgeving. Dat voorkomt voor beide partijen een hoop ellende in de toekomst,” zegt Marije Hendrikse, advocaat van De Deugd bij FNV KIEM.

Het was niet de eerste keer dat het lingeriemerk in de rechtszaal verscheen. Eerder werd Sapph door lingerieontwerpster Marlies Dekker voor de rechter gedaagd. Volgens haar kopieert Saphh haar ontwerpen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie