30 jaar EOS

Feest bij Canon: het EOS-systeem bestaat 30 jaar

Redactie DIGIFO... 887 1
In 1987 kondigde Canon een compleet nieuwe camera aan. De EOS 650 was de eerste camera van het EOS-systeem dat gekenmerkt wordt door de bekende EF-vatting. Nu, 30 jaar later, zijn er ruim 80 miljoen EOS camera's en zelfs 120 miljoen objectieven geproduceerd.

In 1987 waagde Canon een riskante stap door de, zeer populaire, FD vatting te vervangen voor een nieuw systeem. Canongebruikers reageerde positief op het nieuwe systeem en het EOS-systeem groeide al snel uit tot één van de populairste camerasystemen ter wereld.Canon EOS

Overstap van FD naar EOS

Sinds 1971 werden Canoncamera's gemaakt met een FD-vatting. In de ruim 21 jaar dat Canon camera's met een FD-vatting produceerde, bracht Canon hier 134 verschillende objectieven voor uit waardoor het bedrijf misschien wel het grootste aanbod objectieven op de markt had. In het eind van de jaren 70 van de vorige eeuw werden objectieven steeds geavanceerder en werd het steeds belangrijker om elektronische informatie van het objectief  naar de camera te sturen. Veel fabrikanten paste de nieuwe objectieven hierop aan, maar Canon besloot in 1987 een heel nieuw systeem op de markt te brengen. In maart van dat jaar verscheen de EOS camera, de EOS 650, op de markt met de eerste drie EF-objectieven en nog steeds wordt het grootste deel van de Canoncamera's geleverd met het EOS-systeem.

Canon, van harte gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal.

Kijk voor meer informatie op de website van Canon.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Matt H. Imaging

Felicitaties aan Canon.

Minolta ging Canon overigens al twee jaar eerder voor toen ze in 1985 de A-mount Alpha/Maxxum/Dynax camera's introduceerde. Net als bij Canon was dit een totale breuk met het verleden. Na de overname door Sony tegenwoordig deel van de Sony Alpha cameralijn.