FBI combineert Bin Laden met Spaanse politicus

Julian 911 0
De FBI heeft een twaalf jaar oude foto van Osama Bin Laden bewerkt, om te laten zien hoe de gezochte terrorist er nu mogelijk uitziet. Een Spaanse politicus herkent tot ongenoegen delen van zijn gezicht in de bewerking.

Gaspar Llamazares kwam voor een vervelende verrassing te staan toen hij hoorde van de compositiefoto die wel erg veel op hem lijkt. Delen van zijn gezicht zijn duidelijk te herkennen op de foto.


Van links naar rechts: Bin Laden (1998), Compositiefoto, Gaspar Llamazare.

De Amerikaanse inlichtingendienst maakte de compositie uit twee afbeeldingen. Een foto van Osama Bin Laden uit 1998 werd door een forensische onderzoeker gecombineerd met een ‘een foto gevonden op internet’, zo heeft de FBI toegegeven.

Llamazares is geschokt en zegt zich niet langer veilig te voelen mocht hij een reis naar de Verenigde Staten maken. Volgens de politicus is het schaamteloos dat de inlichtingendienst een echte persoon heeft gebruikt voor het maken van de compositiefoto.

Een woordvoerder van de FBI zegt tegen de BBC dat normaalgesproken gebruik wordt gemaakt van foto’s uit een eigen database. In dit geval was geen geschikte foto voorhanden en is de inlichtingendienst teruggevallen op internet. De forensische artiest zou niet op de hoogte zijn geweest van de identiteit van Llamazares, de uiterlijke overeenkomsten zijn onbedoeld.

De politicus overweegt nog of hij juridische stappen zal ondernemen.