Familie uit Minnesota nu grootaandeelhouder Polaroid

hermanboots 1145 0
Een familie uit Minnesota (VS) is sinds kort groot aandeelhouder van Polaroid. Dankzij een investering van 70 miljoen dollar heeft de familie Pohlad nu 65 procent van het bedrijf in handen. Polaroid is sinds 2001 verwikkeld in faillissementszaken en verkoop van aandelen. De familie wil de naam weer nieuw leven inblazen.

De familie Pohlad is een van de rijkste families uit de Amerikaanse staat Minnesota. De Pohlad's hebben met verschillende ondernemingen hun imperium opgebouwd. Het Minnesota Twins basketbalteam is hun bekendste bezit.

Polaroid is ook gevestigd in Minnesota en is sinds het faillissement in 2001 niet meer in handen van het oorspronkelijke bestuur. In 2008 is het bedrijf opnieuw failliet gegaan en in handen gekomen van verschillende investeerders. Door een recente overname van 65 procent van de aandelen is de familie Pohlad nu grootaandeelhouder.

Ondanks het faillisement is de merknaam Polaroid nooit van het toneel verdwenen. Na het faillissement verleende het bedrijf licenties aan fabrikanten om producten te produceren onder de bekende naam. Zodoende zijn er nog steeds instant camera's, digitale camera's, zonnebrillen en vele andere producten verkrijgbaar. Onlangs is Polaroid nog een partnerschap aangegaan met Blipfoto, een platform waar je één foto per dag kan delen.

Polaroid Cube
De Polaroid Cube, een van de nieuwste producten met de Polaroid-merknaam.

Polaroid kent een turbulente geschiedenis. Vanaf de oprichting in 1937 door Edwin Land kende het bedrijf veel succes. Het bedrijf is voornamelijk beroemd geworden door de uitvinding van instant film. In de 43 jaar dat Land aan het roer stond zijn 533 uitvindingen door hem gepatenteerd. Alleen Thomas Edison heeft meer patenten op zijn naam staan met 1093 uitvindingen.

Polaroid polarisatie filters
Polaroid is in 1937 begonnen met de uitvinding van synthetische polarisatiefilters

Het bedrijf bracht in 1977 een instant videocamera op de markt, de Polavision. Dit product bleek onsuccesvol en Land werd gedwongen te vertrekken. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan met Polariod en kwam in 2001 een einde aan het oorspronkelijke bedrijf.

De Polariod-fabriek in Nederland is sinds 2008 in handen van Impossible, opgericht om de productie van instant film in leven te houden. The Impossible Project repareert ook oude instant camera's en brengt nieuwe producten uit die de analoge en digitale wereld samenbrengen.