Facebook verwijdert account Jan van Breda

Redactie 1403 0
Het Facebookteam was actief op nieuwjaarsochtend. Zij verwijderde het profiel van fotojournalist Jan van Breda vanwege de foto’s van een homofeest tijdens nieuwjaarsnacht, die hij op het platform had geplaatst.

Het kostte Facebook tien minuten om het account te blokkeren. Van Breda ontving een mailtje van de organisatie dat de foto’s in strijd zijn met de gebruikersvoorwaarden. Van Breda - die al vaker beelden van het Hoerenbal in Club CHURCH en andere gay feesten op zijn Facebook plaatste - is in opperste verbazing: "Ik zorg er altijd wel voor dat er geen expliciete lichaamsdelen of niet door de beugel kunnende beelden op mijn Facebook geplaatst worden. Maar net als elke andere fotojournalist ben ik natuurlijk wel op zoek naar een grens, en besef natuurlijk ook dat sommige mensen van een andere kerk aanstoot kunnen nemen aan deze naar mijn gevoel tamelijk onschuldige beelden van dansende homomannen", schrijft hij in zijn persbericht.

"Je ziet tien keer niets op de beelden en als er een iemand op deze aardbol rondloopt die niemand wil beledigen of schofferen, dan ben ik dat wel. De censuur van Mark Zuckerberg gaat wel heel erg ver. Wat nou social network? En van 'Met Facebook ben je verbonden en deel je alles met iedereen in je leven' klopt dus geen moer. Het lijkt verdomme wel China. Grappig detail is nog wel dat mijn partner opeens geen relatie meer schijnt te hebben op Facebook", aldus Van Breda.

Van Breda fotografeert onder meer voor HP/de Tijd, Het Parool, Gay Krant en het ANP.


De betreffende foto's © Jan van Breda

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie