Facebook verliest rechtszaak om EXIF data

Facebook verliest rechtszaak om EXIF data

Fabienne Keijzer 5165 3
Voor een fotograaf zijn EXIF data, ook wel metadata, naast informatief ook erg belangrijk. Deze data kunnen jouw werk beschermen als het gaat om copyright. Helaas gaan social mediaplatforms hier niet goed mee om en worden deze verwijderd. Het overkwam ook deze Duitse fotograaf.

Facebook verwijdert automatisch EXIF data

Rainer Steußloff, een fotograaf uit Berlijn, klaagde Facebook aan wegens het verwijderen van EXIF data van zijn foto’s. Facebook verwijdert dat, net als social mediaplatforms Instagram en Twitter, automatisch wanneer je een foto uploadt. Dit gaat in tegen de Duitse auteursrechtwet die de informatie die een fotograaf aan een beeld toevoegt beschermt. De rechter heeft bepaald dat Facebook de wet heeft overtreden en dat het social mediaplatform geen metadata meer mag verwijderen. Mocht dit wel het geval zijn, dan kan Facebook een boete van 250.000 euro verwachten iedere keer dat een fotograaf het bedrijf aanklaagt op dezelfde gronden.

Facebook verwijdert EXIF

Foto: Facebook

Globale gevolgen 

Deze uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor fotografen in Duitsland, want het is onwaarschijnlijk dat Facebook slechts voor Duitse gebruikers met een technische oplossing komt. Naar verwachting zal Facebook een globale aanpassing doen en de EXIF data van een foto zullen in de toekomst niet verloren gaan.

Lees ook: Werken volgens een duidelijke richtlijn verbetert het resultaat

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van Anoniem

Persoonlijk laat ik niet altijd mijn EXIF in de foto zitten, ik geloof niet zo in dat je doormiddel van EXIF informatie je werk kan beschermen. Ik denk dat je juist door EXIF voor jezelf te houden, dat je naderhand kunt aantonen dat het jouw foto is. Doordat je valide EXIF informatie kunt voorleggen die niemand anders heeft. En hierdoor juist jouw eigendom kan bewijzen.

Verder wil ik niet altijd laten weten met welke apparatuur de foto is gemaakt.

afbeelding van Kurt VS

Je kan er ook voor kiezen om enkel copyright en contactgegevens in de exif te laten, wat waarschijnlijk de bedoeling was van deze fotograaf.

afbeelding van Albert

Dat jij dat niet wilt is je goed recht. Maar nu bepaalt Facebook dat de Exif niet meegenomen wordt en dat is een kwalijke zaak.
Die keuze moet bij de eigenaar liggen.