Facebook past censuurbeleid aan

Facebook past censuurbeleid aan

Fabienne Keijzer 1046 0
Facebook heeft aangekondigd minder censuur toe te passen op ‘nieuwswaardige en belangrijke’ berichten. Deze verandering in het beleid van Facebook komt door het akkefietje met de beroemde Vietnam-oorlog foto van het ‘Napalm Meisje’ die het social mediabedrijf vorige maand verwijderde vanwege teveel naakt.

Facebook past beleid aan 

Facebook versoepelt nu de censuur op nieuwswaardige en belangrijke berichten, ook als deze schokkende beelden en teksten bevatten en dus tegen de richtlijnen van het bedrijf ingaan. Dit laat Facebook weten in een statement. Het bedrijf gaat samenwerken met experts op het gebied van nieuws, zoals fotografen en journalisten, om de berichtgeving te verbeteren en kritisch te kijken naar wat ze wel of niet toelaten.
Facebook past beleid aan

Napalm Meisje 

De versoepeling van de regels komt naar aanleiding van het voorval een paar weken geleden. Toen verwijderde Facebook de iconische foto van het ‘Napalm Meisje’ door fotograaf Nick Ut. Er kwam veel kritiek op de onterechte censuur en Facebook maakte het daarna ook ongedaan. De foto heeft namelijk een grote nieuwswaarde en is kenmerkend voor de Vietnam-oorlog.

Verandering 

Langzamerhand zal Facebook de verandering doorvoeren, volgens PetaPixel kan het daarom zeker nog voorkomen dat niet alle partijen tevreden zullen zijn met de beslissingen die Facebook maakt op het gebied van berichtgeving. Wel is te hopen dat een soortgelijk voorval als met deze historische Vietnam-oorlogsfoto niet meer zal gebeuren. 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne