Facebook-gebruikers schenden onbewust auteursrecht

Redactie 2898 0
Professionele fotografen worden door de Britse verzekeringsmaatschappij In Focus erop gewezen dat zij hun klanten moeten voorzien van informatie over beeldrechten. Hiermee kunnen ze voorkomen dat Facebook-gebruikers onbewust hun auteursrecht schenden.

Verzekeringsmaatschappij In Focus heeft in de Britse media laten weten dat zij veel vragen krijgt van professionele fotografen die bij hen klant zijn. Het betreft met name advies omtrent het uploaden van foto's op sociale netwerksites. Dit omdat Facebook-gebruikers hun auteursrecht onbewust schenden terwijl zij dit doen.

Profielfoto's

Vorige week liet Facebook weten dat er 750 miljoen foto's zijn geüpload in een tijdsbestek van 48 uur, tijdens het oud en nieuw weekend. Sinds het mogelijk is ook foto's van hoge resolutie op je Facebook-pagina te zetten, komt het echter steeds meer voor dat dit professionele foto's zijn. Soms worden deze teruggevonden als profielfoto, in gedeelde albums of zelfs in een willekeurige competitie. In Focus hamert er daarom op dat professionele fotografen stappen moeten ondernemen om te voorkomen dat door hun gemaakte foto's zonder toestemming op Facebook eindigen. 


Auteursrecht

“Mensen breken onbewust de wet, ze moeten daar gewoon bewust van gemaakt worden”, aldus In Focus. “Het auteursrecht ligt bij de fotograaf, tenzij deze ingehuurd is voor het maken van foto's waarbij hij deze afstaat. Bij wet is echter geregeld dat deze rechten liggen bij de maker, tenzij deze ergens in dienst werkt, dan zijn de rechten voor de werkgever.” 

Voorlichten

In de Verenigde Staten heeft deze discussie eerder al voor meerdere rechtszaken gezorgd, met wisselend gevolg. Professionele fotografen kunnen Facebook-gebruikers echter gewoon vragen of ze de betreffende foto willen verwijderen, voor met rechtelijke stappen te dreigen. Volgens In Focus is het echter beter om te voorkomen dan te genezen en als fotograaf je klanten duidelijk uit te leggen wat ze wel en niet met de foto mogen doen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie